Entrevista al Bisbe de Mallorca, Monsenyor Sebastià Taltavull

El diumenge dia 3 d’octubre, l’Excm i Rvdm. Monsenyor Sebastià Taltavull, Bisbe de Mallorca, va presentar el nou rector de les parròquies de Cala Millor, sa Coma, s’Illot, Artà, i de la Colònia de Sant Pere, Mn. Baltasar Morell. Al matí el va presentar a Artà i a les vuit de l’horabaixa a la parròquia Nostra Senyora dels Àngels de Cala Millor.
Poc abans de començar la celebració, vàrem tenir l’oportunitat de saludar-lo , i com sempre amablement va respondre a les nostres preguntes.

Monsenyor, com està la situació quant a ordenacions religioses a Mallorca, i quines són les darreres ordenacions que ha fet?
El darrer que va ser ordenant fa dues setmanes va ser en Marc Capó, destinat de vicari a Manacor.

Ens pot dir qui són els nous rectors que ha anomenat aquest passat mes? Anirà fent un seguiment del seu treball?
Sí, naturalment; cada mes tindré reunions amb ells. Els nous rectors són: en Danilo que està de rector a Pollença; en Xisco Bernabéu, que està a Capdepera i Cala Rajada; en Joan Femenia que està a Campanent i Búger; i en Baltasar Morell, rector de les parròquies de la Colònia de Sant Pere, Artà, Cala Millor, sa Coma, i s’Illot, que avui oficialment pren possessió de les que estan el seu càrrec.

Vostè és un bisbe amb molt de coratge, donant oportunitats als joves. En circumstàncies normals de més vocacions, haguessin estat rectors tan aviat?
Tens raó, un temps arribaven a ser rectors al cap de molts d’anys d’exercir el sacerdoci. Estaven de vicaris al costat de persones majors, i a més, sempre ens havien dit que un havia de començar a créixer al costat d’un rector amb experiència i fixar-se molt bé en com aquella persona actuava amb l’organització de la parròquia, posaven els joves de vicaris. Ara bé, actualment hem de posar un jove de rector quasi enseguida que s’ordena. Si bé hem de dir que avui en dia estan molt ben formats, a nivell d’estudis, molts d’ells ja vénen a més amb una carrera feta, i els estudis de capellà i la formació és més fàcil per a ells.

Fa poc va fer 17 nous canvis i nomenaments. Com està la situació actualment a la Diòcesi de Mallorca?
Bono, l’estam aclarint i responent a les necessitats, no és fàcil, són molts de llocs, hi ha molta demanda i no tenim prou persones per atendrà. De totes maneres, ara hi ha un aspecte positiu, i és que vénen uns quants de capellans de fora. Hem fet algunes gestions i ens vénen de diferents llocs, i anam augmentant la comunitat de religiosos. Per exemple, hi ha un cas que ens envien dos nous sacerdots que vénen de l’Àfrica, i que ja tenen un company aquí, que per cert va molt bé i estam molt contents amb el seu treball, això també et dóna una certa esperança. Com he dit, l’altre dia hi va haver una nova ordenació, la d’en Marc i em sembla que amb la pobresa de vocacions que tenim, això també és un motiu d’esperança.

Per acabar, què diria al fidels?

Jo els diria que no heu esperin tot del capellà, ja ho deia abans i avui per avui segueixo dient el mateix; jo ho he predicat sempre. Avui l’església la formam tots, els capellans són els qui han d’animar una comunitat, però la realització del que és l’extensió de l’evangeli, això depèn de cada batiat, per això sol dir, i més quan introdueixo aquests rectors nous, que l’església és el edifici, la parròquia està a les cases, i on hi ha un cristià, entre la família i els veïns, la feina que feria un capellà l’ha de fer qualsevol persona.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.