EC 26 Experiències!

Justificació:
-“Som el que fem” la contundent sentència que redola, entre altres indrets, per diversos llibres de psicologia (R.Echeverria).
-Han servit de res aquelles experiències didàctiques planificades i programades?, aquest dubte permanent dels que ens hem dedicat a la didàctica.
-Aquella experiència, aparentment intranscendent, ha deixat algun tipus de solam?

Experiències:
Dos grups de voluntaris que han de respondre a una bateria de preguntes de concurs. Es demana la probabilitats de que contestin de forma adequada. A un grup sols se’ls mostra la teringa de preguntes i a l’altra grup la llista de preguntes amb la corresponent resposta.
El grup de les preguntes soles van opinar que eren bastats difícils, mentre que els participants del grup de preguntes i respostes (tipus “Que va inventar P.T.Fransworth?”, “La televisió”) opinaren que podrien haver respost amb facilitat sense conèixer les respostes.
Es a dir una vegada haver vist les respostes, les preguntes semblaren més fàcils. Els participants en l’estudi eren incapaços de valorar la dificultat que podia representar respondre a aquelles preguntes per a algú que desconegues les respostes.
Estudis com aquest, assenyala Gilbert, “demostren que quan tenim una experiència no podem deixar-la de banda i veure el món com l’haguéssim vist de no haver tingut la vivència”.
Es a dir els membres d’un jurat no poden no haver sentit els comentaris insidiosos del fiscal, la nostra experiència tiny el passat, present i futur, quan aprenem a llegir no podem tornar veure les lletres com a taques de tinta o gargots, si sabem que Van Gogh era un malalt, no podrem tornar veure el seu art de la mateixa manera…i així.

Font:
L’autor de l’experiència és B.Fischoff (1977). Es descrita pel professor de psicologia de la universitat de Harvard Daniel Gilbert (2006) a “Tropezar con la felicidad”. Barcelona:Ariel.

Conclusions/Aportacions.
-Fins on arriba l’abast de les nostres experiències?
-¿De quina manera afecten a l’esser de les altres persones les experiències -positives o negatives- que de forma planificada o inconscient hàgim pogut facilitar?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.