Entorn: Estornells.

L’altre dia (de pagès) en vaig veure un petit esbart que s’assolava a terra, alhora que sentia l’habitual xivarri que vaig situar en els vells ullastres del marge que hi ha a la partió de migjorn; senyal inequívoca de que l’olivó ja comença a ser madur. El primer esbart d’enguany.

Al sentir els estornells (Sturnus vulgaris) em va venir a la memòria la referència que va fer en Joan Tomàs en el pregó de les festes d’enguany. L’espectacular vol dels esbarts d’estornells -podeu veure un deliciós vídeo a ngenespanil.com- és avui exemple de com amb normes relativament simples i concretes es poden resoldre situacions complexes.

Sembla ser que amb un compartit instint de supervivència i amb les eines del so i de l’absència de claror que que proporcionen els punts obscurs dels set veinats més propers, anant a una mateixa velocitat els permet dibuixar espectaculars figures per atemorir als possibles depredadors o burlar, generalment amb encert, els atacs dels del temuts falcons.

Val a dir que estornells, que segons Joan Mayol ens arriben del centre i orient d’Europa arriben a fer-se antipàtics tant per la destrossa que poden fer als olivars d’Andalusia i Nord d’Àfrica, com la brutor que deixen a les ciutats, on cercant la calentor van a pernoctar-hi en els arbres de places i carrers.

En èpoques de fam, en el nostre entorn, sense ser gaire valorats s’utilitzaven per al consum humà, Avui, a diferència del tords, no són preses apreciades pels caçadors.

Informacions:
ABC Ciéncia
ideal.es
ngenespanol.com
Viquipèdia

(Imatge de Google)

Un pensament a “Entorn: Estornells.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.