Santoral, 15 de gener

Sant Pau, ermità a Tebes.  Sants Maur (Maure o Mauri) i Plàcid, abats, deixebles de Sant Benet. Sants Habacuc i Miquees, profetes. Sant Efisi, màrtir. Santa Secundina, verge i màrtir. Beat Francesc Fernández Capillas, prevere dominicà i màrtir. Beat Jaume de Villa, religiós servita. Sant Arseni, confessor.

Avui fan festa els Paus o no?  Idò depèn. Hi ha persones que duen el nom de Pau que fan festa el dia d’avui (Sant Pau, ermità), d’altres celebren la seva onomàstica el dia de la Conversió de sant Pau, 25 de gener i la gran majoria celebren el seu sant el dia 29 de juny, sant Pere i sant Pau. Hi ha on triar.

El costumari popular enceta amb sant Pau la setmana dels barbuts. Aquesta tradició fa referència a tres sants: sant Pau, sant Maur i sant Antoni, tres sants amb barba. A alguns llocs també inclouen dins aquesta setmana sant Hilari (13 de gener), sant Fructuós (21 de gener) i sant Vicenç màrtir (22 de gener).

La setmana dels barbuts coincideix amb un temps meteorològic en el què sol fer molt de fred.

El refranyer popular ens ho recorda:

“Setmana dels barbuts, setmana d’esternuts”.

“Els infants que neixen dins la setmana dels barbuts són molt peluts”.

La imatge que acompanya aquest text és la pintura sant Pau ermità de Jordi Calveras que es pot veure al Museu Nacional de Catalunya.

Creador: JORDI CALVERAS 
Drets d’autor: © Museu Nacional d’Art de Catalunya

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.