Entorn: 70 mesures

El Laboratori Interdisciplinari sobre Canvi Climàtic (LINCC) de la UIB publica cada setmana un butlletí sobre diversos aspectes relacionats amb el transcendent tema.

Fa unes setmanes es feia ressò del treball científic d’alguns dels integrants de l’equip: “Setanta mesures per afrontar el canvi climàtic a les Illes Balears”.

Posteriorment el diari Menorca en va mostrar un resum detallat de cada una de les mesures.

Des d’aquestes pàgines de card.cat s’ha enfocat el tema en diverses ocasions: des de la recent intervenció del catedràtic Jeroni Galmés, a les recomanacions de la ONU passant per una sèrie d’articles relatius al comportament personal o individual. Vull dir que, de de diverses mirades, s’ha intentat una certa conscienciació sobre la greu situació que ens toca viure.

Les setanta mesures que proposa el LINCC entenc que són un envit per treballar el tema de forma concreta i precisa des d’una perspectiva de comunitat.

Faltarà, primer consciència inequívoca i després prendre mesures, decisions que són a mans, fonamentalment dels governants.

A tall d’exemple, la mesura 5 proposa “Implementar una planificació de terres agrícoles i pastures per reduir les emissions”. Els pagesos, encara que sigui a temps parcial podem treballar la qüestió: mesclar civada amb llegums per fer pastures més sostenibles, desenvolupar el maneig holístic d’animals… però tanmateix si la Conselleria d’Agricultura no s’hi posa, poca cosa s’aconseguirà.

Altres com “Promoure el consum de productes locals ja que deixen la petjada de carbono més baixa” (23) les mesures correspondran al Govern i als ajuntaments. O “Promoure el consum eficient d’aigua als habitatges” (54) segurament i el el nostre cas, correspondria a l’Ajuntament.

Atesa la incipient polèmica sobre els arbres de la plaça Jaume Santandreu, curiosa resulta la proposta 58: “Redissenyar l’urbanisme creant zones d’ombra i passejos verds (arbres, cobertes verdes, vegetació) per reduir els efectes d’illeta del calor urbà”.

Altres punts recolzarien també les decisions preses per l’Ajuntament relatives al canvi circulatori que no s’acaba d’aplicar. I tot malgrat les “molèsties” de no poder passar amb el cotxe per on ens vengui de gust.

El canvi climàtic és aquí. Podem mirar cap a una altra banda però tanmateix ens afecta i, amés, amb repercussions dramàtiques.

Un dia o altra ens n’adonarem que les mesures de prevenció sempre resultes més eficients i barates que les de cura i reposició.

(Imatge del diari Menorca)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.