Santoral, 5 d’abril

Sant Vicenç Ferrer. Santa Emília, verge i màrtir. Beata Maria-Crescència Höss, verge franciscana.

Sant Vicenç Ferrer, valencià, dominicà, va viure entre els segles XIV i XV. Patró de València i de Sant Vicenç de sa Cala.

Personatge singular fou decisiu en el Compromís de Casp on fou elegit el castellà Ferran d’Antequera, de la casa de Trastàmara,com a rei de la Corona d’Aragó després de la mort de Martí l’Humà sense descendència masculina.

També fou important la seva intervenció en la resolució del Cisma d’Occident quan l’església catòlica va tenir dos papes, un a Roma i l’altre a Avinyó.

Era un sant molt present en la cultura popular de Mallorca, on predicà l’any 1413. Les Rondaies Mallorquines  li dediquen una sèrie de relats:

Sant Vicenç Ferrer i un carboneret. De com Sant Vicenç Ferrer predicà a Son Gual de Valldemossa. Sant Vicenç Ferrer i un taverner que es torrent li prenia es sarró. Sa caseta de Sant Vicenç Ferrer a Valldemossa. Una pedra de Biniforani. Sant Vicenç Ferrer i un picapedrer que guanyava set sous de jornal. Sant Vicenç Ferrer i En Simonet. Sant Vicenç Ferrer i es rebosillos. De com Sant Vicenç Ferrer anà a predicar a Petra. De com Sant Vicenç Ferrer anà a predicar a Sa Pobla. De com Sant Vicenç Ferrer anà a predicar a Muro. Una dona d’Algaire i Sant Vicenç Ferrer. Sant Vicenç Ferrer i sa Creu de ses costes d’Algaire. De com el Prior privà Sant Vicenç Ferrer de fer miracles.

Claustre del Convent de sant Vicenç Ferrer a Manacor.  https://www.elsmoretons.com/

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.