Santoral, 23 d’abril

Sant Jordi. Sant Gerard o Grau, bisbe. Sant Adalbert (956-997), bisbe de Praga i màrtir. Beat Gil d’Assís, religiós franciscà. Beata Elena d’Udine, religiosa agustina. Beata Teresa-Maria de la Creu, verge carmelitana.

Sant Jordi és un personatge mig llegendari, mig real. Sembla que era un soldat que morí màrtir al segle IV. Havia nascut a Lidda i morí a Capadòcia en temps de la persecució de Dioclecià. És el patró de Catalunya, de la Colònia de Sant Jordi, del poble de Sant Jordi i de Sant Jordi de ses Salines, dels escoltes i dels soldats. Advocat contra les plagues del camp.

Si aquesta és la part més creïble de la vida d’aquest sant hi ha una part més fantasiosa, més llegendària: aquella que narra com va vèncer el drac i salvà la donzella a la qual oferí una rosa. A Catalunya és celebra la festa del llibre i la rosa.

Llorenç Moyà, al Flos Sanctorum de l’any 1956 dedicà un poema al sant i Baltasar Bibiloni el musicà.

Cavaller fulgent d’escames,
jo n’estic felló de vós:
sou el més guilant del cós
i d’amor venceu les dames.
Mes, entre brocats i lames,
la nafra, que és de cruel!…
Puix que, ungida amb oli i mel,
la ferida encar saünya,
punyiu nostra Catalunya
amb el fibló de l’anhel.

Poble de Sant Jordi (Palma). https://ca.wikipedia.org/wiki/

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.