Mots perduts: tongada

Es un d’aquell mots que, sense ésser perduts del tot, s’usa poc i, a més en el nostre entorn,  s’una de manera limitada. en general, sols en la sisena de les accepcions.

El DCVB mostra:

TONGADA f.
|| 1. Conjunt de matèria o d’objectes disposat horitzontalment damunt una superfície o damunt un altre conjunt de coses anàlogues (val., bal.); cast. capa, tongada. «Posaràs dins la canastra una tongada de figues i una de raïm». «Les arengades estan posades a tongades dins el cubell». Figues de pala… es poses a tongaes en una rustidora, Cañís 67.
|| 2. Conjunt de budells del porc que es buiden i renten per a fer-ne les botifarres (Empordà); cast. tripas.
|| 3. Ració, porció d’aliment que es repeteix a diverses hores (Pallars). Als animals de casa els donen, a punta de dia, una tongada de mesclat, Violant Tragí 68.
|| 4. Escamot, porció d’un ramat; cast. hato. Era gabaig, menava una tongada de porchs, Bosch Rec. 69.
|| 5. Tros de terra que han de llaurar, sembrar o d’altra manera treballar (Mancor).
|| 6. Sèrie de fets anàlegs que ocorren durant un cert temps; el temps en què ocorren successivament fets d’una mateixa espècie; cast. tanda. «Ara ens toca la tongada d’estar malalts». «Hem tingut una tongada de pluges que no s’acabava mai». «Un jornal de terra pot llaurar-se en dues tongades, una dematí i l’altra a la tarda». Va ésser una tongada de treball desesperat i joiós, Caselles Mult.42. Ha vingut una mala tongada, Carner Bonh. 170. Deia la seva alegria senzilla per aquesta tongada de pesca, Espriu Anys 35.
|| 7. Temporada (Ripollès, Garrotxa, Empordà, Lluçanès). «Hem passat una tongada a Barcelona». Fa una tongada que està de més mala sahó!, Girbal Pere Llarch 135. L’Aigua és la resurrecció, a l’endemà de la tongada seca, Carner Cofat 47. A tongades: a temporades, amb intermitències. Vestit a tongadas ab deixas del company y el de la cúria, Pons Auca 33.
Fon.: 
tuŋgáðə (or., men., eiv.); toŋgáðɛ, toŋgáða (occ.); toŋgá (val.); toŋgáðə, toɲɟáðə (mall.).
Intens.: 
tongadeta, tongadota.
Etim.: 
del llatí tŭnĭcāta, ‘vestida de túnica’.

Aportació de Bel Alemany
Imatge de Google/Tongada

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.