Entorn: Vinagrella

Gairebé totes les persones nascudes en un poble, si més no les que ho feren en les dècades dels anys quaranta i cinquanta del segle passat, coneixeran bé la planta de la vinagrella.
Potser altres també.

Al llarg de molts anys era considerada planta “amiga”, es feia a les vores dels camins i els infants arrabassaven les seves tiges florides per xuclar aquell característic sabor fort i aspre.

Amb el temps, i per condicions climàtiques, deixa de ser planta ”amiga” per passar a ser planta “invasora” de camps i jardins. El groc de les seves flors envaeix pastures i sembrats primerencs.

Per als pastors, i després d’experiències negatives, passà a ser planta “delicada”. Si les ovelles en peguen panxada poden arribar a morir. Sembla en la digestió e la planta absorbeix el calci de les ovelles formant cristalls a diferents parts del cos (semblant a la gota en persones). El dèficit de cals en els animals pot provocar patologies cròniques

Amb l’arribada del fred la planta mor i a la primavera apareixen altres plantes.
Alguns autors assenyalen que aquest fet de morir abans de la primavera fa que la terra s’airegi a través del que eren les seves arrels.

Les flors de la vinagrella (Oxalis pes-caprae), s’obren més o manco en funció de la claror.

Informacions:
Herbari virtual
Menuda natura
Viquipèdia

2 pensaments a “Entorn: Vinagrella

    • He de reconèixer que els meus coneixements de botànica són limitats. Vull dir que no sé quina part del bulb s’asseca i quina perviu. En tot cas la informació deriva del tècnic a qui li vaig demanar que havia de fer amb tanta vinagrella. i em va respondre: “res!. a més una vegada assecada, ajuda a airejar la terra”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.