Entorn: Alzines

A diferència del que passa a la Serra de Tramuntana, en el nostre entorn no es troben gaire alzinars. Rere Calicant, ja dins el terme de Manacor, vora l’hort de ses Planes… Més que d’alzinars s’hauria de parlar de petits grups d’alzines que es poden trobar a qualsevol indret.
Es fa referència a alzinars vells i es deixen a banda els petits aulets sembrats a manera zona enjardinada.

Els més propers al poble potser siguin els pocs exemplars de Son Soler i sa Clova.

Les alzines, a més tenen un gran enemic, el banyarriquer que les trepana fins arribar a matar-les.

El sotabosc de l’alzinar acostuma a ser més ric i variat que no el sotabosc dels pinars i dels ullastrars.

En tot cas, es voldria destacar des d’aquí que la tipologia dels arbres determina comunitats diferenciades de plantes. Per posar un exemple, a la tardor si hom vol trobar esclata-sangs haurà d’anar al pinar, en canvi si cerca picornells haurà d’anar a l’alzinar.

El Pare Bonafè i també Josep Mª Font, mantenien la idea -se’n va fer ressò en els primers exemplars de Flor de Card- que Mallorca, antigament, molt antigament era poblada d’alzines i que els pins eren planta invasora que havia arribar a ocupar l’espai de l’alzinar.

En la “Història Natural del Països Catalans” dirigida per Ramon Folch (1984) s’afina, però, una mica més al diferenciar els boscos d’ullastre i olivella a les terres inferiors als 500-700m i el domini de l’alzinar “el grans senyor dels sistemes orogràfics mallorquins” a les altures superiors.

A vegades, les alzines aïllades, com en el cas de sa Carbonera, feien part dels arbres d’ombra de “ses cases” de les velles possessions.

Cal destacar també, que abans de l’arribada de les fustes externes, i per la seva durabilitat, era costum fer les portes principals de les cases d’aquesta fusta. Portes que, en molts casos, encara es conserven. Recordo haver fotografiat la porta d’una boal a Son Sureda feta d’una sola post d’alzina, el que havia implicat, a la força, el sacrifici d’un arbre monumental.

Informacions:
Herbari virtual
Menuda Natura
Viquipèdia

Imatges: Alzinar de Mossa i porta d’alzina en el carrer Nou

3 pensaments a “Entorn: Alzines

  1. Si hagués de triar el meu arbre predilecte de Mallorca crec que seria aquest. Per la seva majestuositat, ombra, forma… i la forma singular que dona al paisatge quan s’ajunten en un lloc. Una meravella!

  2. Creixen generalment poc a poc. Durada posible de vida 800(vuit-cents) anys.
    Quan va morir “na Pera” vaig intentar aconseguir una tallada rodona del seu tronc ,pero no vaig poder, la s’en varen dur per fer taules. Puig donar fe que el seu diametre del tronc ere 1,80 m .lo que suposa una circunferencia de 5,652m.
    llàstima no poder aconsellir la llesque i que l’Ajuntament no se mogués.

  3. “Recordo haver fotografiat la porta d’una boal a Son Sureda feta d’una sola post d’alzina, el que havia implicat, a la força, el sacrifici d’un arbre monumental.”
    O…aprofitar un de mort

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.