Les fosses de la Guerra Civil a sa Coma

Gràcies a la col·laboració entre dues entitats especialitzades en l’arqueologia –Aranzadi, amb seu a Donostia i Atics, amb seu a Mataró–, avui de matí han començat les excavacions a la platja de sa Coma, per tractar de localitzar els cossos de milicians morts en el front, l’agost de 1936.

Les excavacions, dirigides per Jordi Ramos i Cesc Busquets, que n’és el coordinador, s’hauran acabat abans del primer d’abril i només consistiran en tres cates a l’arena i dues en el camí de darrere les mates, que si aporten resultats positius es tornaran cobrir fins després de l’estiu, en què es duran a terme les excavacions definitives.

Aquestes localitzacions han estat fruit de la recerca que es va fer alguns mesos amb un georadar, que marca els possibles moviments de terres i les seves densitats, en una operació orientativa, sense que pugui precisar amb exactitud si hi ha o no cossos enterrats.

Aquest matí s’ha començat per l’àrea 4, la més allunyada de les roques i la que tenia menys possibilitat de trobar-hi cossos, com així ha estat. Gràcies a la màquina excavadora de Can Joan Blanc, manejada pel llorencí Toni Nadal, s’ha excavat fins el 120 cm, en què ha sortit aigua de la mar i s’han aturat de gratar. Devers la una del migdia també havien excavat a un altre indret de la mateixa zona, però a l’hora de redactar aquest escrit tampoc no havien trobat res.

És bastant probable que a mesura que es vagin atracant a les cases de sa Coma es trobin ossos de milicians, que s’analitzaran a Mallorca i se n’extraurà l’ADN, per tal de confrontar-lo amb els que hagin donat les famílies dels soldats procedents de Catalunya, Aragó, València, Mallorca i Menorca (Segons Jesús Jurado, hi ha una trentena de famílies catalanes que ja ho han fet de manera oficial). Si la confrontació és positiva, s’entregaran les restes a les famílies corresponents; si no ho és –com probablement passarà amb la majoria dels cossos–, Juan Pedro Yllanes, vicepresident del Govern Balear, m’ha dit que s’habilitarà un espai a Mallorca per ubicar-hi totes les restes de milicians no identificats.

Un pensament a “Les fosses de la Guerra Civil a sa Coma

  1. l’activitat a les portes d’eleccions és sorprenent. Crec que sí poguéssim fer un aeroport en la zona de Llevant fins i tot farien un projecte. Tren, excavacions. Dit això els meus respectes aquestes víctimes que poguessin trobar-se.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.