Mots perduts: obac

Ara mateix no és mot perdut perquè és una marca de vi de la bodega Binigrau de la família de qui va ser molts anys company de feina Maties Batle (D’altra banda creadors de la marca Macià Batle).

El mot es va destapar parlant del vi. No sé si en el nostre entorn anys enrera, era paraula utilitzada. Crec que a nivell familiar no l’havia sentit mai.

El DCVB mostra:

OBAC-AGA adj.
(Lloc) ombrívol, on no arriba el sol (or., occ.); cast. umbrío. Un locum que uocant ab Obac de Gironella, doc. a. 1072 (BABL, vi, 385). Per lo camí de les sorts del hobach, doc. a. 1342 (BABL, xii, 44). A la entrant del bosch a la part ubaga, Milà Rom. 270. M’oferiren estatges obacs, temptadors, Ruyra Pinya, i, 45. Enllà dels clots obacs, Santamaria Narr. 203.
Obac (escrit també Ubach Aubach):
|| 1. topon. a) Poblet de 10 cases agregat al municipi de Fígols d’Organyà (Alt Urgell).—b) Casa a una hora de Falset (Guia Cat. 13).—c) Obac del Clergue: partida de terra en el terme de Montoliu de Segarra (doc. a. 1463, arx. parr. de Guardiolada).—d) Obac dels Masos: partida de terra en el terme de Sopeira (Ribagorça).—e) Obac de Vacarisses: partida de terra a dues hores de Terrassa (Guia Cat. 133).
|| 2. Llin. existent a Barc., Gir., Ribes, Amer, Cassà de la S., Armentera, L’Escala, Bescanó, Cabanes, Lluçà, Cardona, Berga, Igualada, Mataró, Agramunt, Albatàrrec, Anserall, Arbeca, Aristot, Tortosa, El Puig, etc.
Loc.

Mirar la part obaga: fer el desentès, distreure’s intencionadament (comarca del Llobregat).
Var. form.: 
bac.
Fon.: 
uβák, əwβák (or.); oβák, awβák (occ.).
Etim.: 
del llatí opācu ‘mancat de claror’.

 

Aportació de Constança Pont
Imatge parcial de l’etiqueta del vi:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.