La platja de Sa Coma, història d’una injustícia (XIII)

El mes d’abril del 2002 el Diari de Balears i UH informen de la sentència que nega l’explotació de la platja de Sa Coma a l’Ajuntament. Ara, la sentència amenaça d’esdevenir un precedent a nivell estatal, ja que si bé en l’actualitat l’Ajuntament de Sant Llorenç és l’únic de l’Estat que no té l’explotació directa d’una de les seves platges, amb aquest veredicte pot ser que aquest cas s’estengui a altres indrets.

La llarga lluita jurídica del Consistori per aconseguir l’explotació de la platja de Sa Coma ha fracassat i fins i tot s’ha agreujat, ja que la propietat de Redo SA, aprofitant aquesta sentència, ha sol·licitat l’ampliació de l’explotació per 20 anys més. Un autèntic escàndol.

El 6 d’abril del 2002 el DM dedica mitja pàgina al rebuig de l’Ajuntament de la pròrroga sol·licitada per Redo SA per l’explotació de la platja de Sa Coma. Amb un gran titular, explica que el PSM demana actuar contra la concessió corrupta de la platja i informa de l’intent per part de Redo SA d’arribar a un acord amb l’equip de govern a porta tancada i abans del ple, perquè aquest informés favorablement la pròrroga.

El 7 d’abril del 2002 el diari UH publica un article d’opinió d’Antoni Garau ex-cap de Costes de Balears, soci de Redo SA i persona decisiva per aconseguir la concessió de l’explotació de la platja de Sa Coma a aquesta empresa.

A l’article titulat “La regeneració de platges” (cal recordar que aquest era un dels principals arguments per a la concessió) explica que la regeneració es fa quan desapareix una platja, però aquest argument tan sols es va utilitzar teòricament, ja que la platja es va concedir sense la necessitat d’una regeneració amb informe favorable del cap de costes, soci de Redo SA.

Al Ple de dia 4 de juliol del 2002 el Sr. Sansó (PSM) diu que acabarà el mandat amb l’espina clavada de la platja de Sa Coma i la injustícia més grossa de la història de Sant Llorenç. Es va acordar fer gestions amb la Federació d’Entitats Locals, amb el Ministeri, etc., i no s’ha fet res.

El Sr. Pascual (NIU) manifesta que té la certesa que no hi ha interès de l’equip de govern per recuperar la gestió de la platja de Sa Coma i no es fa res.

El 16 de desembre del 2003 el Ministeri de Medi Ambient treu el plec de condicions, fet a mida per Redo SA, on es concedeix l’explotació de la platja de Sa Coma per quinze anys, prorrogables en períodes de cinc anys fins a un màxim de trenta. Tan sol cal que Redo SA ho sol·liciti, com així ho va fer.

No volíem brou, doncs tassa i mitja. A l’any 2003, després de tretze anys d’explotació de la platja de Sa Coma per Redo SA, es concedeix aquesta explotació per trenta anys més a aquesta empresa.

Trenta anys més sense que l’Ajuntament pugui cobrar per aquesta explotació. Hi ha dins la història d’ajuntaments democràtics una injustícia més gran?

El 21 de febrer del 2004 el diari “El mundo”, informa que després de set anys d’instrucció i aportació de proves, la jutgessa titular del Jutjat número 5 de Palma, ha dictat l’obertura de judici oral pel “cas Royaltur”.

El periodista Tomàs Bordoy escriu: “les conseqüències de la guerra del Golf es notaren durant tres anys dins l’economia espanyola, especialment dins grups hotelers de Mallorca. Un crèdit amb yens malbaratà el futur de la societat Royaltur dirigida per Jaume Moll. A la signatura del crèdit el yen es canviava per 68 pessetes, però, als vuit mesos ja es situava a 143 pessetes, d’aquí que les dificultats financeres del grup de Jaume Moll augmentaren.

A l’època que succeïren aquests fets, la cadena Royaltur comptava amb dotze establiments i nou mil llits que foren repartits entre Immobiliària Alcázar i el grup empresarial alemany Neckermann”. Però dins aquest repartiment, incomprensiblement no hi entra la concessió de la platja de Sa Coma que segueix a Redo SA.

Més per Sant Llorenç

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.