Els resultats de les eleccions municipals

En una primera anàlisi dels resultats de les eleccions municipals d’ahir –que haurà d’esser matisada segons com es vagin desenvolupant les negociacions per elegir la batlia–, crec que hi ha alguns aspectes destacables.

El primer, els bons resultats que ha aconseguit el Partit Popular, que ha doblat el nombre de regidors i gairebé els de vots de les darreres eleccions. No ha arribat als 5 que va tenir el 2011, però només li han faltat 58 vots. L’ambient conservador que es respira a tot l’Estat, afegit a unes cares noves i més joves a nivell local, han fet que després de l’hegemonia del GISC durant 28 anys (des del 1995), el Partit Popular hagi recuperat el protagonisme en el poble. Cal donar-li l’enhorabona.

El PSOE, tot i els mals resultats de la comunitat autònoma i també de l’Estat, només ha perdut 6 vots en relació a les darreres eleccions municipals i ha pogut mantenir el mateix nombre de regidors, la qual cosa li permet defensar que la seva gestió no ha estat dolenta. Altra cosa serà que pugui conservar la batlia.

El tercer classificat en nombre de vots, el partit de sa Coma, que es presentava sota del sigles del PI (tot i que aquest partit va aconseguir 215 vots més a les locals que a les autonòmiques, prova de què ha pest més la comunitat que les sigles), a partir d’ara tendrà veu pròpia dins l’Ajuntament i el seu vot serà decisiu a l’hora d’elegir batle. Si la participació a la zona costanera hagués estat més alta (només arribà al 42’73%, mentre que en el nucli urbà de Sant Llorenç va esser del 71’06%), per ventura els resultats totals haurien estat molt diferents.

X Balears i MÉS consider que han aconseguit el que pretenien: entrar dins la nova corporació. Si formaran part de l’equip de govern, com fins ara, o si hauran de passar a l’oposició és una circumstància que crec que no depèn d’ells.

Finalment, consider que el gran derrotat –en principi: veurem què passa amb el futur equip de govern– ha estat el grup de Son Carrió, ja que mai no havia aconseguit tenir només un regidor des del 1979 ençà. La disgregació del GISC ha comportat que per primera vegada des del 1995 no aspiri a la batlia, cosa que sembla que ja sabien quan optaren per incorporar a la llista només gent de Son Carrió.

Qui serà el nou batle de Sant Llorenç? Crec que només hi ha dues opcions: Jaume Soler o Pep Jaume, i probablement el primer tengui més possibilitats, vists els resultats de les institucions autonòmiques.

No estarem gaire temps a saber-ho.

 

3 pensaments a “Els resultats de les eleccions municipals

  1. Ben d’acord en quasi tot. Si cas opino que el resultat de UICa no crec que se pugui qualificar de fracàs. És un partit bastant diferent a GISCa (que recordem abraçava Sant Llorenç, Son Carrió i Sa Costa). Ells a les diverses Taules Rodones que he anat se’n desmarcaven molt, tot indicant que eren un partit “petit” i centrat exclusivament en Son Carrió (de fet, tots els integrants del partit ho són). Com a màxim se podria comparar amb aquell primerenc Gisca de quan començava en Mateu Puigròs i només eren carrioners, que van arribar fer dos regidors. Cal recordar, però, que ara a diferència d’abans tenen competència (xBalears era un partit marcadament carrioner, encara que no exclusivament) i així i tot han estat a punt de fer dos regidors (si els càlculs no me fallen han estat a una cinquantena de vots d’aconseguir-ho).
    En resum, no trob que els hagi anat tant malament i, de fet, sé d’altres partits que aspiraven a més que deven estar més decebuts que ells.

  2. A les eleccions de 1983 i 1987, els carrioners es presentaren amb el PSOE i tregueren 2 regidors a cada una; a les de 1979 i 1991, amb el GISC, també aconseguiren 2 regidors només amb gent de Son Carrió i a les següents, 3; de llavors ençà varen guanyar totes les eleccions municipals, llevat de les del 2011, en què el PP els va superar, tot i que no aconseguí la batlia.
    A les de 1983 també es presentà un altre partit, només de Son Carrió, de l’òrbita d’Alianza Popular, que no aconseguí representació.
    En el meu comentari deia que creia que no aspiraven a la batlia, però així i tot no es pot negar que, amb un sol regidor, han obtingut el seu pitjor resultat des del 1979 ençà.
    A no ser que els de sa Coma també siguin considerats carrioners…

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.