Ressaca postelectoral

Volia fer un article postelectoral de les eleccions municipals, però en Pep Mosca ja ho ha dit més bé de com ho podria dir jo en un altre escrit, així  que  me l’estalviaré ja que subscric si fa no fa quasi tot el  que diu. Per tant, me centraré en les eleccions autonòmiques però vistes des de la perspectiva llorencina ja que hi ha algunes xifres com a mínim sorprenents…

Comencem per exemple amb l’enfonsada de Podemos, molt similar a la que ha tengut a la resta d’Espanya. Si a l’any 2019 treia 222 vots llorencins, ara n’ha tret manco de la meitat: 100. La mateixa sort ha duit Ciutadans (també en un camí paral·lel a la resta de l’Estat) que ha passat de 182 vots als 12 actuals. Tot plegat fa pensar que tots aquests nous partis de nova fornada han tengut efecte gasosa ja que tant Podemos com Ciutadans van entrar molt forts i duen camí de tornar molt minoritaris o, fins i tot en el cas de Ciutadans, de poder desaparèixer.

Xerrant de crisis, també cal anomenar la marca EL PI. Si bé a nivell municipal s’han salvat un poc (a Sant Llorenç mateix), a nivell autonòmic han perdut aquella força de “centre mallorquina”  que tenia UM. Al nostre municipi per exemple  han passat de 458 vots en les passades eleccions autonòmiques als 337 actuals. Si bé ja és una baixada important, molt pitjor ha estat a la resta de l’illa ja que el `partit no ha aconseguit ni tan sols un escó (no té representació al Parlament). Segurament la guerra interna que han tengut (amb l’escissió de xBalears) i el ball de líders, no han ajudat gaire en aquest sentit.

Per la seva banda qui puja i molt, com a la resta de l’illa, és el PP, que dobla els vots de fa 4 anys al nostre municipi. I qui també dobla, i això ja mereix una seriosa reflexió, és VOX. L’extrema dreta passa dels 155 vots de l’any 2019 als 300 d’aquest any. Cal preguntar-se idò,  si s’haguessin presentat a les eleccions municipals haguessin pogut treure representació? I la resposta, si miram els números, és que sí i de manera bastant còmoda. Cadascú que en faci la reflexió pertinent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.