Mots: atzerola

Asseguraren que no hi havia res pactat, però ahir a l’hora del café dues persones es presentaren amb una borsa d’atzeroles per tastar.

Les atzeroles, com totes les altres fruites de tardor: codonys, arboces, murtons…van, de mica en mica, perdent protagonisme. Tot el que no es troba a les grans superfícies comercials té la consideració generalitzada d’inexistent.

El DCVB mostra:

ATZEROLAf.
Fruit de l’atzeroler; cast. acerola. Etzarola: Aronia, mespilus, Torra Dicc. Sabia salar olives i confitar atzeroles, Riber Miny. 118.
Var. form.: 
atzerolla, sorolla.
Fon.: 
əʣəɾɔ́lə (pir-or., or.); aʣeɾɔ́lɛ (Ll., Falset); aʣeɾɔ́la (Tortosa); aseɾóla, seɾóla, aʦeɾóʎa, aʦoɾóʎa, soɾóʎa (Val.); əʣəɾɔ̞́ɫə (Mall.).
Etim.: 
de l’àrab az-zaʿrūra, mat. sign.

 

ATZEROLERm. ATZEROLERA f.
Planta de la família de les pomàciesCrataegus Azarolus L.; cast. acerolo. Es un arbre de cinc a deu metres d’altària, de branques espinoses; fulles pubescents transovato-cuneïformes, coriàcies; flors blanques de calze tomentós, de lòbuls triangulars; el fruit (l’atzerola) és globulós, vermellós o groguenc, de devers dos cm. de diàmetre, de polpa dolça-aspra i agradable, amb un o dos pinyols.
Fon.: 
əʣəɾulé (Vendrell, Camp de Tarr., Men.); aʣeɾolé (Tortosa); aʦeɾoléɾ (Val.); aʣeɾoléɾɛ (Falset); əʣəɾoléɾə (Mall.); aʦeɾoʎéɾ, aʦoɾoʎéɾ, soɾoʎéɾ (Val.).
Etim.: 
derivat de atzerola.

Imatge del DCVB

Un pensament a “Mots: atzerola

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.