Escarabat pillastre!

No, no se diu així, ni científicament ni popularment, però és una mal bitxo pillastre igualment. Si teniu arbres fruiters (albercoquers, melicotoners, codonyers, pruneres… i fins  i tot l’he vist a algun ametller jove) malauradament segurament l’heu vist. Jo, personalment, estic cansat d’anar perseguint-lo i matant-lo pels arbres del meu foravila.

Encuriosit per saber a què m’enfrontava me n’he informat un poc i aprofitaré per fer-vos-en cinc cèntims per a qui li interessi i es trobi amb la mateixa problemàtica. Resulta que aquest escarabat es diu Cuc Capgròs (perquè quan té forma de larva, té un característic cap molt gros), i científicament Capnodis tenebrionis, i fàcilment provoca plagues que poden arribar a produir la mort de l’arbre. Realment quan més mal fan és quan són larves (un poc igual que el banyarriquer) ja que en aquest estat  s’alimenten de l’interior del tronc de l’arbre, fins que fan la metamorfosi a escarabat  i passen a alimentar-se  dels brots tendres (també perjudicial però res a veure amb el dany de les larves).

Si n’heu intentat agafar cap, veureu que ni volen ni intenten picar-te ni res, senzillament es queden parats i com a màxim es tiren al terra per camuflar-se entre la vegetació del terra i que així no el trobis. Però matar-lo no és tan fàcil. És fort com una pedra i ni les gallines en volen saber res de forts que són (les he provades com a cura  a la plaga) . L’única solució és esclafar-los entre dues pedres o tallar-los amb unes tisores. He mirat si hi ha trampes naturals i res, ni tampoc pareix que l’esquitxada “estàndard” sigui molt efectiva. Pareix, idò,  que és una plaga estesa i mala d’aturar.

Vos deix la fitxa que en té el Consell de Mallorca per si voleu saber-ne més detalls:

enllaç

Capnodis_tenebrionis (1)

4 pensaments a “Escarabat pillastre!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.