Mots: escaiar

Malgrat les dues accepcions que mostra l’Alcover-Moll, en el nostre entorn sols s’usa la segona, fonamentalment quan en tracta de allioli.

Bé, aquí podriem entrar en un altre debat sobre les diferències entre allioli i maionesa; realment el que s’acostuma a escaiar, d’ençà que hi ha el braç elèctric conegut pel nom comercial “turmix”, és la maionesa.

Usant idèntica fórmula, si mes no en aparença, nou vegades va bé, però una s’escaia!. Llavors resulta divertit fer llistat del motiu de l’escaiament: que si l’ou, que si l’ordre, que si conve posar un drap sota el pot, que si la concentració…tantes opinions com persones!

El DCVB mostra:

ESCAIARv. tr.
|| 1. Pelar o fer un tall al blat o altre cereal, castanyes, etc., en preparar-les per a coure’l (Ribes, Olot, Empordà). Escaiar castanyes; Escaiar blat.
|| 2. refl. Triar-se; fer-se malbé l’allioli, el brou, l’arròs, etc. (Mall.).

Aportació de Bel Alemany
Imatge de Google

Un pensament a “Mots: escaiar

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.