Mots: falca

Un d’aquell singulars mots en que el diccionari normatiu mostra més accepcions que no el DCVB.

Tora la part marinera de la paraula, no es del nostre entorn que som de terra i molts d’anys amb el viure d’esquena a la mar.

Si mes no en el meu entorn familiar la falca era sinònim de tascó si era de fusta. Per exemple els maresos es travaven i es nivellaven amb tascons. Per fer estelles es solia emprar una falca de ferro.

El DCVB mostra

1. FALCA f.
|| 1. Tascó; objecte de fusta o de metall, de secció triangular, que serveix per a obrir cossos sòlids o per a ajustar i estrènyer dos cossos entre els quals es col·loca; cast. cuña, falca. a) Falca de taronger: branca de taronger relativament recta, que en podar aquests arbres es guarda per a falcar els poms de taronges per tal que no toquin terra ni esgallin les rames (Cast.).
|| 2. nàut. a) Orla que hi ha a proa d’una embarcació de pesca immediatament després de l’escollat (Costa de Llevant i de Ponent).—b) Taula prima que s’afegeix a l’orla d’una barca de pesca per donar-li més alçada i privar l’entrada de l’aigua (Empordà, Barc.); cast. falca. Falques de popa a proha de cada banda al horle ab lurs pare, doc. a. 1331 (Capmany Mem. ii, 412).—c) Tauló gruixut que va col·locat horitzontalment a la part de popa, emmetxat a cada orla de la barca grossa, i té uns forats que serveixen per a amarrar-hi l’escota de la vela (Vinaròs).

2. FALCA f. ant.
Font de la cama del cavall o mul.

El DIEC2:

falca

1 f. [IMI] [LC] Tascó o altre objecte emprat per a falcar. Posar una falca sota el petge d’una taula, d’una cadira, perquè no balli.
f. [TRA] Taula de fusta que forma l’orla d’un llagut i altres embarcacions de pesca o l’orla que hi ha immediata a l’escollat de proa o de popa.
f. [TRA] Taula de fusta que es posa encaixada entre els macarrons de l’orla d’una barca quan no cal fer ús dels rems i serveix per a fer l’orla més alta.
f. [FLL] Reble 3.
f. [FL] Mot que allarga l’enunciat per guanyar temps a causa d’un vici d’elocució.
f. [LC] Breu espai generalment publicitari de ràdio o de televisió.
f. [ME] falca anticiclònica Zona de l’atmosfera en què la pressió atmosfèrica és més alta que a les zones del seu voltant al mateix nivell, i es representa en un mapa sinòptic mitjançant un sistema d’isòbares o d’isohipses paral·leles en forma de U, amb la concavitat dirigida cap a la zona de pressió atmosfèrica més gran.

Aportació de Bel Alemany
Imatge de Google

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.