Salvador Galmés en el DCVB/1

Una vegada feta la introducció es passa a una primera entrega de palaures galmesianes referenciades en el Diccionari català-valencià-balear.

aborronar v. tr..Horroritzar o produir gran espant; cast.horrorizar, estremecer. No s’hi sol pensar gayre, però a ella l’aborronava, Galmés Flor 139.

absorbir v. tr.:Anul·lar, consumir una cosa atraient-la cap a si mateix i fent-ne cosa pròpia. La Nina era absorbida per la Dona, Galmés Flor 45.

abstracció f. Acte de concentrar el pensament en un objecte. En Val Deu despertat de sa abstracció financiera per les riallasses brutals dels demés, Galmés Flor 34.

absurditat f.:Cosa absurda. La jove rebutjà el dubte… com un’absurditat, Galmés Flor 140

acabar v pron.met. Omplir de besades o acaronaments excessius.T’hauria menjada! t’hauria acabada!… T’estim, Angelina…,Galmés Flor 73

acabat,-ada adj. Fet recentment. Es seu homo acabat de llevarse, dormida la sesta, Galmés Flor 42.

acalorament m.Excés de calor produït a una persona o animal, amb suor, set i la cara més o menys congestionada; cast. acaloramiento. Una vermellor pudorosa invadí la del acalorament sense mesclarse, Galmés Flor 25

acaramullar v. tr. Posar moltes coses formant caramull, munt desordenat; cast. amontonar. S’hi acaramullaven els altres [boyets] formant garbera, Galmés Flor 8

accedir Concedir, satisfer a una petició; cast. Acceder. a) Usat com intr.: Devant aquella súplica… el bon cor de la majorala no podia contestar ab una negativa, y accedí, Galmés Flor 102.

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.