Mots: eixida

En el nostre entorn, generalment, “fer una eixida” és fer quelcom festós i relativament extraordinari. Tant pot fer referència a un grup que surten per berenar plegats com quan es pacta qualsevol acció no habitual.

El Diccionari mostra moltes altres i variades accepcions.

El DCVB mostra:

EIXIDAf.
|| 1. Acte i efecte d’eixir; cast. salida.  2). Especialment: a) Acte de sortir del lloc habitual de residència, sia per viatjar, sia per excursió, caça, etc. (Mall., Men.). —b) Cada vegada que surten a córrer els homes, animals o vehicles que prenen part a una cursa (Men.).—c) Acte de brotar o sortir de la terra el sembrat, com cereals, llegums, etc. (val.)—d) Acudit sobtat o inesperat; idea expressada sobtadament i que crida l’atenció (val., mall.).—e) Orde o ratlla de feina que fa un treballador dins un camp, començant per un cap i seguint endavant (Cast.). f) Renglera de ceps en una vinya (Bellpuig, Fulleda, St. Martí de M., Montblanquet, Espluga de Francolí, Borges Blanques). T—g) Fi o terme d’un assumpte, d’un negoci, etc. .—h) Pretext, escapatòria.—i) ant. Fi d’un període determinat de temps (d’un mes, d’un any).
|| 2. Endret o paratge per on s’ix o surt d’un lloc; cast. salida. 
|| 3. Cos de construcció que surt lateralment de la línia que limita verticalment l’edifici; especialment, la volada o cos sortit de la teulada (val.); cast. saledizo, alero. 
|| 4. Espai obert lateralment i cobert o descobert per damunt, situat a un costat o a la part posterior d’una casa i formant part d’aquesta, a manera de galeria, per a orejar-s’hi, donar claror a l’interior, estendre-hi roba, etc. (or., occ.); cast. galería, patinillo.
|| 5. Andana, porxe; l’habitació més alta de la casa, sense compartiments, on es guarden les collites, mobles envellits, etc. (Benassal); cast. desván.
Loc.

No haver-hi entrada ni eixida, a una casa, per a tal o tal persona: no haver-hi res tancat, esser gent de molta confiança a la casa (Bunyola).

El DIEC2 mostra:

eixida

1 f.[LC] Sortida .
f.[LC] [AQ] Espai clos i descobert a un costat d’un edifici i en comunicació amb aquest.
f.[LC] Pati exterior d’una casa.

Aportació d’Antoni Font
Imatge de Google

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.