El Consell de Mallorca declara les neules Bé d’Interès Cultural Immaterial

El PSIB-PSOE ens ha fet arribar aquesta nota de premsa:

Els Socialistes de Mallorca aconsegueixen que el ple del Consell declari les neules calades com a Bé d’Interès Cultural.

La iniciativa, que ha comptat amb el suport del grup de neulers i neuleres de Mallorca, ha obtingut el suport unànime del ple.

L’ornamentació típica de Nadal a Mallorca, les neules calades amb diferents motius tradicionals, serà Bé d’Interès Cultural Immaterial de Mallorca, un cop el Consell PPVOX compleixi el mandat unànime sorgit de l’aprovació del ple de la moció que el Grup Socialista ha defensat.

La consellera Socialista, Maria Antònia Truyols, ha recordat que “les neules calades són un bé cultural molt valorat per les mallorquines i els mallorquins en el marc de les celebracions de les festes de Nadal”.

Tot i que avui en dia es realitzen tallers d’iniciació i de perfeccionament per aprendre la tècnica i intercanviar models, “la pervivència de les neules calades no està garantida a mig i llarg termini”, ha dit Truyols, que defensa que “amb el suport del ple del Consell de Mallorca, i l’impuls que suposarà la declaració de les neules calades com a Bé d’Interès Cultural Immaterial, es reforçarà aquesta tècnica tradicional per que es continuï desenvolupant i fomentant”.

La socialista, en el seu torn d’intervenció, ha agraït la presència del Grup de Neulers i Neuleres de Mallorca, que han estat “els principals defensors que han preservat aquest art manual de la desaparició”. La moció dels socialistes ha estat acollida amb especial delectació per part dels responsables del departament del Cultura del Consell de Mallorca, damunt dels quals recau ara la feina de preparar la declaració de BIC Immaterial de les neules calades.

Un pensament a “El Consell de Mallorca declara les neules Bé d’Interès Cultural Immaterial

  1. Sens dubte és una bona notícia i cal agrair als socialistes el seu encert en presentar i aconseguir que s’aprovàs la proposta.
    Així i tot, consider que haurien pogut fer esment de la feina feta per Tomàs Martínez, ja que sense el llibre que va publicar l’any 2022 «Cada cosa a son temps i per Nadal neules» aquesta declaració de Bé d’Interès Cultural és molt probable que encara no hagués arribat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.