Salvador Galmés en el DCVB/14

Encara que sigui a petitíssimes espipellades agafades del DCVB, la lectura de Salvador Galmés a més de resultar entretinguda permet entreveure el seu ésser, la seva sensibilitat i també l’acurada capacitat d’observació.

“Les mans, els llavis,… tot son cos, s’extremien per la corrent nerviosa de l’expectació”… “Escurant-se el barram amb contraccions de llavis”…

Contornadura f. Contorn, línia que limita exteriorment un objecte; cast. contorno, perfil. Una inflor de la marina, retirant per la contornadura a un gran cetaci, Galmés Flor, 119.

Contracció f. Acte i efecte de contreure; cast. Contracción. Escurant-se el barram ab contraccions de llavis, Galmés Flor de cart, 56.

Convergir v. Intr. Dirigir-se dues o més línies cap a un mateix punt; per ext., dirigir-se dues o més idees, opinions, accions, etc., cap a un mateix punt o finalitat; cast. Converger. Les converses parcials convergiren cap al Nin com vers un centre d’atracció poderosa, Galmés Flor de cart, 62.

Copblau m Senyal blavós produït en la pell per l’extravasació de la sang a conseqüència d’una contusió (Mall., Men.); cast. Cardenal. Ab qualque escarrinxada y mica de cop-blau, Galmés Flor de cart, 8.

Coral·linós, -osa adj. De color semblant al coral. L’estel dels pastors lluïa apaciblement dins la rotjor coralinosa del crepuscle, Galmés Flor de cart, 131.

Cornaló m. Cadascun dels angles o extrems més o menys punteguts d’una cosa; cast. ángulo, punta, esquina (si és angle sortint), rincón (si és angle entrant). Fent-lo abocar dins el mocador d’ella, sostengut p’els quatre cornalons, Galmés Flor de cart 85

Coronellet m. Coronellet d’or: expressió afectuosa que es dedica als infants petits. No ploris, petitó!… Rey de sa mare! Coronellet d’ô!, Galmés Flor 40.

Corredor, -ora subst. m.i f.Que corre fàcilment; cast. Corredor Un atlot… era el més aferradís, el més corredor, el més jonquívol, Galmés Flor de cart 11.

Correguda f.1. f Acte de córrer; cast. corrida, carrera. Correguda o corrent d’humors: fluxió (Torra Dicc.). a) f. Fig Activitat ràpida de l’ànim. Aquella vista trencà la correguda de sos pensaments, Galmés Flor de cart, 138

Corrent . m.Emoció simultània o mútua en dues o més personas. Les mans, els llavis,… tot son cos, s’extremien per la corrent nerviosa de l’expectació, Galmés Flor de cart 25.

(Imatge de la Mediateca de card.cat)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.