Apunts científics (Taperera i tàperes)

Seguint amb els apunts científics, avui parlam de biologia, concretament d’una planta molt nostrada (però alhora desconeguda per a molta gent) que és la taperera. A mi des de fa uns anys m’ha despertat l’interès ja que, com podeu veure a la foto, va néixer capritxosament al mur del corral de la Fusteria de mon pare, sense que ningú en fes comptes. Curiosament (coses de la naturalesa) quan la vam voler sembrar també a casa, no hi va haver manera que afarràs. Segurament ho tornaré intentar més endavant, però ja és cridaner que una planta que neix a un mur qualsevol, després no sigui capaç de surar a un cossiol amb bona terra i abonament a dojo.

 

La taperera en qüestió.

Una retxillera a la part baixa del mur li ha bastat per a créixer.

Si bé en Guillem Pont ja en va tractar el tema en un article molt enriquidor, avui profunditzarem un poc més en el tema de la taperera a partir de l’article L’espècie mística, de la revista científica Mètode de la Universitat de València. . Aquesta vegada l’article sencer l’he pogut trobar per internet, per la qual cosa vos deix l’enllaç perquè el pogueu degustar sencer, evitant així resums i mirades subjectives de part meva.. Hi trobareu curiositats com la diferència entre la tàpera i el taperot (tots dos aprofitables, però molt més coneguda la primera en la nostra zona ); sabreu si allò que es menja és o no és un fruit; coneixereu les seves flors majestuoses i el seu ressò en la poesia;  la seva alta capacitat de resistència; el seu comerç (importantíssim històricament a Llubí, però també a altres zones); l’etimologia del mot… En conclusió, un article més que interessant que no podeu deixar de llegir.

Mètode 2007 – 54. L’espècie mística – Estiu 2007

Tàperes o taperots?

La flor i el fruit

La planta, ben verdosa actualment.

Fotografies: Pau Quina

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.