Salvador Galmés en el DCVB/56

Cada lector, com és natural, en fa les seves interpretacions.

En aquesta entrega voldria destacar els mots “maregassa” no referit a la mar sinó a la mare massa permissiva. Al perdut, tant la paraula com l’objecte “marfegó”. Poser també s’ha de considerar mot en desús el “marruqueig” d’ençà que el costum de tenir coloms a casa com a complement alimentari també s’ha perdut.

I no seria una entrada normal de 10 paraules galmesianes si no hi hagués alguna referència a la sensualitat com aquesta “ullada ardenta del sol meridià”.

També és de destacar la referència al dimoni de les “riallasses mafestifèliques”

maregassa f. ∥ 1. f. Mare excessivament complaent amb els seus fills, que no els educa així com cal (Mall.); cast. madraza. Ho diuen y és ben ver, maldament hi haja someres y maregasses qui s’ho pensen, S. Galmés (Catalana, ix, 193)

marfegó m. Màrfega petita o més estreta que la màrfega corrent; en els llits grans sol haver-hi tres marfegons juxtaposats; cast. jergoncillo, hijuela. S’ajassà sobre el marfegóGalmés Flor 105.

marruqueig m. Acció de marruquejar (Mall.); cast. arrullo. Sa veu era feble com un marruquetx de tudó, Galmés Flor 26.

mascle ∥ 3. adj. (f. mascla) Vigorós, que té una energia viril; cast. macho. Ressonà una bufetada masclaGalmés Flor 41.

materialitat f.: cast. materialidad. 2. f.: Grosseria; predomini de la matèria. Sentí desitjos d’agranar tota aquella materialitat, Galmés Flor 113

matx m. Destroça, dany considerable (Mall., Men.); cast. daño, estrago, destrozo.Anaven a veure el matx que havia fet, Galmés Flor 158.

mediterrani, -ània adj.: cast. mediterráneo. 2. adj.: Pertanyent o relatiu a aquest mar o a les seves riberes. Dins la immensitat mediterrània, Galmés Flor 93.

mefistofèlic, -èlica adj. D’una perfídia diabòlica; cast. mefistofélico. Riallasses mefistofèliques, Galmés Flor 9.

menyspreament m. Acció i efecte de menysprear; cast. menosprecio, desprecio. En formes agressives, punyents adesiara, y àdhuc de menyspreamentS. Galmés (Catalana, ix, 185).

meridià, -ana ∥ 1. adj. Pertanyent o relatiu al migdia; cast. meridiano. L’ullada ardenta del sol meridiàGalmés Flor 71

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.