A l’estiu, trempó. Hi ha que veure el joc que dona aquest simple plat fred. Amb tomàtiga pelada o sense pelar, amb molta o poca tomàtiga, ceba o pebre. Amb altres afegits o sense. Amb all o sense. Fadenc o salat, reposat o fet i menjat…
El DCVB mostra: Menja composta de trossos de tomàtiga, de pebre verd, de ceba i a vegades d’altres hortalisses, ben barrejats i amanits amb oli i sal i a vegades vinagre (Mall.).
Parlant, parlant, na Caterina recordà que mon pare acostumava a fer el trempó amb molta tomàtiga pelada, sal, oli i, com deia ell, “amb un allet cavunyat” (tallat en petits trossets)..
CAVUNYARv. tr.
Cavar damunt damunt (Mall.). La nina cavunya per l’aygo trobar, J. Aguiló, Cançó de Lourdes.
Fon.: kəvuɲá (Mallorca).
Etim.: de cavar, amb el sufix –unyar.
Aportació de Caterina Pons
Imatge: gra d’all
Sobre el joc que dóna el trempó, com tu dius, vaig trobar molt divertit aquest article de la revista Cent per cent sobre aquest plat mallorquí i tot el que el rodeja.
https://www.centpercent.cat/quina-trempera/