Memòries d’un temps. Nostàlgia

Un temps, en lo que se refereix a Son Carrió i es seus voltants, ses possessions, com Son Crespí Vell, Sa Carrotja, Sa Torrenova, tenien a fer feina, entre missatges i jornalers, una vintena d’homes i dones de cap a cap d’any.

També hi havia altres possessions on, amb manco número, donaven feina, com eren Son Carrió Vell, Ses Talaies, Son Sureda, Es Rafal Sec, Son Manxo, Ca n’Amer i Sa Punta.

Foto

Entre totes aquestes possessions, més o manco, se donava feina a devers 130 persones tot l’any, vet aquí que se pot dir que, en es redol de Son Carrió hi havia feina per a tots aquells que havien d’anar a casa d’altre, i així tot anava en candela.

A totes aquelles possessions, s’hi mantenien es feiners, majorals, criades i criats, amos i senyors.

Per altra banda, ses famílies que tenien unes quantes quarterades d’ametllers i figueres, que eren sa majoria, s’hi mantenien, i ara no en treuen quasi res, i a ses possessions només hi viuen un parell de persones, i a algunes no hi viu ningú.

Què ha passat en terra nostra, bressol de nostres arrels? Als meus 88 anys sent nostàlgia pel passat, que he expressat en el següent poema:

Agradable record

Quan jo era al·lot pusser,
a dins un extens paller
adossat a sa païssa,
amb sa dèbil pluja
que a dalt teulada sentia
de ses bísties sa rovegadissa,
i des missatges, sonora roncadissa.
Pausadament m’adormia.
Mon pare resant amb baixa veu,
amb es llençol suaument me cobria,
així durant alguns anys
de cada temporada de cada dia.
Això era a una possessió
de gran valia,
Son Crespí Vell se la nomia.

2 pensaments a “Memòries d’un temps. Nostàlgia

  1. Es de atmira veura un homo de vuitant vuit anys com es capas de fer o recordar un poema com aquest. Es molt importan que gent major mos recodin ses sevas vivensis, meiam si se ne anime molt.

  2. Enhorabona l’amo en Jaume…ens contariu com era el dia a dia a Son Crespí Vell fa 80 anys…i records de la vostra joventud…gràcies

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.