Presentació del llibre: Sant Llorenç, republicans a Sa Coma i a Son Carrió

Ahir horabaixa, damunt les 20.30 hores, es va dur a terme la presentació de l’interessant llibre (i document històric)  La guerra civil a Sant llorenç des Cardassar. Republicans a sa Coma i a Son Carrió, de Josep Cortès
Amb una afluència de públic més gran del que és habitual en aquest tipus d’actes (cosa que demostra l’interés pel tema per molt que alguns intentin posar-hi un vel), en Guillem Pont, perfecte moderador, va donar el sus avl l’acte i va donar torn de paraula a Antoni Tugores, autor del pròleg i un habitual en aquests encontres d’història local (la qual cosa diu molt de la seva especialització en el tema). Antoni va alabar la figura d’en Pep com a investigador («el poble llorencí n’ha d’estar orgullós») i també el llibre en si com a oportunitat única de la gent llorencina (comers i carrioners inclosos) de conèixer de primera mà què passà amb els nostres en aquells anys tan obscurs i tràgics. Com bé va dir en Tugores, i després el propi Pep, és impossible abastir al 100% en un llibre tot el que passà però ressaltaren la gran quantitat d’informació que conté el llibre, procedent tant de fonts orals, com arxius històrics, premsa o entrevistes. I sobretot destacà la importància de tenir en les nostres mans un llibre com aquest perquè la història dels nostres avantpassats no quedi en l’oblit.

En Pep, per la seva banda, remarcà els anys que li ha duit fer aquest llibre. D’ençà el 1981, que és diu aviat, quan hi posà la primera pedra sense saber-ho fins a l’actualitat. Investigació, entrevistes, repàs de tot tipus d’arxius (municipals, judicials, militars…),, contrastació de dades, lectura de premsa, correccions…. i un llarg etcètera. Però com bé va anunciar ell, tot l’esforç era merescut per enaltir la figura del seu padrí jove, Josep Cortès Picó, un dels damnificats d’aquella època i a qui dedica el llibre.
Després va venir el torn de precs i preguntes, a pesar que només dues persones s’hi animaren (normal si tenim en compte que ningú encara havia llegit el llibre per tenir-ne dubtes o apreciacions concretes, i, a més, no oblidem que el tema tractat encara és molt espinós per molt que hagin passat tants d’anys). Malauradament no vam poder gaudir de la cirereta del pastís, ja que el fill d’en Pep, en Marc Cortès, va haver d’anul·lar el recital de piano que tenia preparat. Vejam si quan es trobi bé l’Espai 36 li dóna una nova oportunitat de demostrar els seu talent que bé s’ho mereix (cal apostar pel producte local, no?). Del que sí gaudírem al final és d’un bon refresc fet per la família i amics d’en Pep per acomiadar la magnífica vetlada. De fet, el menjar era tan bo i la xerrada tan agradable que el batle ens va haver de fer senyals de llum i en Guillem Pont una traducció literal: Arruix!

En resum, un document històric imprescindible d’un llorencí que any rere any deixa petjada a la història del poble. Recordem que ja compta amb altres llibres de caire històric de la nostra localitat com ara de la banda de música; els jocs populars; cronologia general; les possessions, molins, jaciments arqueològics i altres; etc. Si continua en aquest ritme serà un referent indel·ludible en el futur per saber de la història de Sant Llorenç.

Si voleu veure’n les imatges clicau aquí.

Un pensament a “Presentació del llibre: Sant Llorenç, republicans a Sa Coma i a Son Carrió

  1. Molt interesant el llibre ya que explica moltes coses que yo no sabía, en els momens dels fets yo tenia un any. Som fill de Julian Femenias Grimalt y de na Catalina Sureda Sancho.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.