Flor de Card 45 (XVI)

1987

El mes de gener d’aquell any començà una nova secció, Gent de la nostra gent, amb textos de Guillem Pont i dibuixos de Josep Cortès, sobre personatges llorencins d’ara i de sempre, que conclouria l’any 1995 amb la publicació d’un llibre amb el mateix títol, dins la col·lecció Es Pou Vell.

Pel maig es presentà el primer volum de l’esmentada col·lecció Es Pou Vell: Sant Llorenç, ahir, amb fotografies antigues de Sant Llorenç comentades per Guillem Pont. Fins al dia d’avui –és a dir, en trenta anys– se n’han publicat 17, signats per Guillem Pont, Josep Cortès, Ignasi Umbert, Pau Quina, Pere Josep Santandreu, María Isabel Muñoz, Jaume Galmés, Tomàs Martínez, Antoni Vicenç Santandreu de Son Garbeta, Lourdes Melis i Joan Gomila. Val a dir que aquell primer volum fou presentat pel doctor Joan Ramis, aleshores president d’Edicions Card, i Maria Antònia Munar, presidenta de la comissió de Cultura del Consell Insular de Mallorca, entitat que el va patrocinar.
El mateix mes, Flor de Card i el GOB varen editar un programa en forma de fullet amb el títol: Una alternativa ecològica per a la zona del Llevant, amb textos de les dues entitats i dibuixos de Bartomeu Matamalas. El programa estava dividit en diversos apartats: Aigües, Incendis, Zones verdes públiques, Urbanisme, Graveres i cantoneres i Altres.

A la revista del mes de juny es va fer ressò dels resultats de les eleccions municipals i del que anomenaren “Pacte de progrés”, entre el CDS, el PSOE i el PSM, que donaren la batlia a Bartomeu Pont i deixaren Unió Mallorquina, el Partit Demòcrata Popular i Alianza Popular a l’oposició. Flor de Card li va dedicar dotze pàgines, amb la Portada, l’Editorial, el pacte que signaren els tres partits guanyadors, els resultats, les Espipellades i entrevistes a tots els caps de llista.

El mes de novembre Flor de Card, amb la col·laboració de l’Escola de Sant Llorenç –que feia poc havia guanyat els premis Antena màgica i Baldiri Rexach, de normalització lingüística–, va publicar un estudi sobre la realitat lingüística del poble. Estava dividit en tres parts: l’evolució i la situació actual de totes les institucions i associacions de la vila; el nivell de català en els establiments públics, amb especial esment en els rètols exteriors, els interiors i la comptabilitat; i una enquesta als majors d’edat sobre el coneixement i ús de la llengua. Anys més tard, el 2010, en publicàrem una altra molt més completa, que va servir per comparar l’evolució de la llengua en un període de 23 anys.

Il·lustracions: portades dels mesos de gener, març i juny de 1987

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.