Calamars a la Mallorquina
i Cardenal de Lloseta
CALAMARS A LA MALLORQUINA
Ingredients per 2 persones:
- 2 calamars grans o 4 petits
- 1 ceba mitjana tallada en daus petits
- 1 manat de grells
- 3 tomàtigues de ramallet ratllades
- Julivert picat
- Sobrassada (no gaire quantitat)
- 6 alls
- Pinyons
- Panses
- 200 ml de vi blanc
- 200 ml d’aigua
- Sal, pebre negre i pebre bord
Preparació:
Talla els calamars en tires. Encalenteix un poc d’oli a foc mitjà dins una greixonera i sofregeix el calamar només uns segons. Reserva-ho.
En el mateix oli sofregeix la ceba fins que quedi transparent, afegeix-hi els grells, la sobrassada i els alls sense pelar. Salpebra-ho i deixa que es faci a foc mitjà. Afegeix-hi la tomàtiga, dona-li unes voltes i incorpora-hi el vi, l’aigua, els pinyons, les panses i, al final, les tires de calamar. Deixa-ho bullir 10 minuts i rectifica de sal si trobes que és necessari. Fica-hi el julivert, mescla-ho tot, apaga el foc i llest per menjar! Se sol acompanyar de pa fregit.
CARDENAL DE LLOSETA
Ingredients per la merenga
- 150 g de blanc d’ou
- 300 g de sucre
Preparació
Posa el sucre i el blanc d’ou dins un perol i encalenteix a foc mitjà fins que sigui tebi (no ha de bullir).
Passa-ho a un bol i munta la merenga. Fica-la dins una màniga pastissera i guarda-la per després.
Ingredients pel motllo:
- 4 vermells d’ou
- 100 g de sucre pols
- 4 ous sencers
- 100 g de farina tamisada
Preparació:
Fica els ous en un bol junt amb els vermells i el sucre i bat-ho fins obtenir una crema blanquinosa. Afegeix-hi la farina en dues o tres vegades amb una espàtula i ves remenant-ho suaument. Fica la mescla dins una màniga pastissera i reserva-ho.
Ingredients pel farcit:
- 700 ml de nata per muntar
- 100 g de sucre pols
Preparació:
Munta la nata amb el sucre i farceix una altra màniga pastissera.
Preparació del Cardenal de Lloseta:
En una palangana de forn folrada amb paper vegetal, fes dues línies gruixades rectes amb la merenga deixant espai entre aquestes. Farceix l’espai amb la mescla del motllo i escampa-hi sucre pols per damunt (n’has de fer dues de la mateixa mida). Cou-lo a 180⁰C uns 25-30 minuts. Deixa-ho refredar de tot.
Muntatge:
Posa la nata damunt d’una de les plaques i tanca-la amb l’altra. Decora amb sucre pols.