“S’han de realitzar els estudis pertinents perquè es disparin a temps els avisos i les alarmes”

Avui entrevistam na Bàrbara Servera  “Pisca” com a representant de la nova associació llorencina de damnificats per la torrentada. En sabrem els seus objectius, la causa de per què s’han format, les seves reivindicacions… i molt més. 

1.Bàsicament amb quina intenció ha sorgit aquesta plataforma?

El principal objectiu és vetllar pels interessos dels afectats per la torrentada en qualsevol àmbit de l’ordenament jurídic.

Recaptar i repartir fons i ajudes.

Donar i facilitar informació de qualsevol tipus que pugui interessar als associats.

Representar el col·lectiu davant qualsevol organisme públic o privat.

2. Quants sou en total? Com ho feis per prendre decisions?

Ara mateix som una seixantena, però esperem que els afectats es vagin apuntant i ens agradaria que hi estiguessin tots representats.

3. Si heu creat la plataforma és perquè teniu por que les ajudes no arribin així com toca? Hi ha cert temor o desconfiança amb les institucions encarregades?

Aquesta serà una més de les nostres tasques, vetllar perquè tots aquests doblers que s’han recaptat des de l’Ajuntament es reparteixin de la manera més equitativa possible i arribin als afectats.

De moment pareix esser que hi ha bona voluntat per part de l’ajuntament i ja ens han informat del sistema de punts en el qual estan treballant per tal de fer un primer repartiment als afectats.

Quant al Govern i Estat, veurem com arriben aquestes ajudes i si són suficients.

4. En el teu cas com vas viure la tragèdia i de quina manera t’ha afectat?

Jo ho vaig viure en primera persona i des de el primer moment. Casualment aquell dia era a Sant Llorenç, i no sol esser així. Contenta d’haver-hi estat i que la meva mare no estàs sola.

A la família en general ens ha afectat i molt, en tots els sentits, des de la pèrdua del negoci per part del meu germà a la demolició de Ca na Pisca i la placeta, emocionalment això et deixa tocat, i la veritat que ara mateix l’aspecte és una mica dantesc.

 

 

5. No tothom ha rebut de la mateix manera. A partir d’això, com creieu que han de repartir les ajudes les institucions?

El repartiment de les ajudes no és una tasca gens fàcil, i quasi bé impossible acontentar a tothom, veurem com queda el repartiment amb el sistema de punts i si podem fer alguna aportació per millorar, treballarem en aquest sentit.

6. Com a plataforma què trobeu de les visites al poble d’alts càrrecs com el president Pedro Sánchez, els monarques, la presidenta Armengol o, fins i tot, el líder del PP Pablo Casado? Figurera, un tràmit necessari o una visitat cordial i agraïda?

De moment et puc donar només el meu parer: jo penso que era entre un tràmit necessari i una visita cordial, necessari per tal que a qui li correspongui declari la zona com a catastròfica, i cordial i agraïda pel fet de donar visibilitat al poble i a la situació patida. La feina d’aquesta gent no és precisament agafar la pala, van fer el que havien de fer, ens agradi o no.

7. De quina manera vos enteneu amb l’Ajuntament? Com vos hi coordinau?

De moment hi ha molt bona relació però encara no hem celebrat la primera assemblea, esperem fer-ho pel 30 de novembre. I entre tots prendrem les decisions i nomenarem els portaveus perquè parlin amb l’ajuntament quan sigui necessari.

8. Estau contents de la seva gestió pel que fa  a la riada?

S’han fet moltes coses bé, però també se n’han fet d’altres de malament, és per això que necessitem anomenar una executiva que ens representi i començar a demanar explicacions, tant pel que s’ha fet fins ara, com del que es pensa fer d’ara endavant.

9. La plaça del Quesito demolida està devora la teva llar familiar. Estàs d’acord que se tomi del tot  o ho hauries fet d’alguna altra manera? 

No crec que la plaça del Quesito o de ca na Pisca, passi a la histoòria com una gran obra arquitectònica, crec que per poc bé que ho facin pot quedar millor.

Ara bé no treu que em fes molta pena, ja que aquesta plaça ha format part de la meva vida des de sempre, potser som la persona que més l’ha viscut i gaudit: hi he après a caminar, hi he celebrat els meus aniversaris, m’hi he retratat infinitat de vegades, hi he jugat i hi he passat grans moments.

10. Quina opinió vos mereixen els voluntaris? De quina manera el poble els pot agrair tota la feina feta?

El moviment de voluntariat que es va produir va ser simplement impressionant, no crec que s’hagués donat mai abans, almenys a Mallorca.

De fet des de l’Associació ja estem pensant com agrair-ho, i ja ho parlarem amb l’Ajuntament per poder fer alguna cosa més endavant i poder tornar d’alguna manera tot el que ens han donat.

Una tromba de voluntaris ens van venir a ajudar

11. I ara com mirem al futur? Com a plataforma proposau alguna solució o simplement esperam que no hi torni haver una aiguada semblant?

Ja ens agradaria ja que no hi tornés haver cap altra torrentada. Però pensem que el més intel·ligent no és  només esbrinar què va passar, per què i s’hi s’hagués pogut fer alguna cosa diferent per evitar la tragèdia, sinó realitzar els estudis pertinents tant hidrològics com meteorològics amb l’ajuda dels millors professionals perquè si torna a venir una tromba com aquesta es disparin a temps els avisos i les alarmes i puguem viure tranquils de saber que s’ha fet tot el que s’havia de fer perquè l’aigua segueixi el seu curs i si torna arribar que es minimitzin els efectes.

12. Voleu afegir res més?  

Una vegada més el nostre agraïment a totes i cada una de les persones que varen ajudar i col·laborar i que ho segueixen fent perquè Sant Llorenç i la seva gent tornin a ser un gran poble.

A la gent de Sant Llorenç, que es va bolcar amb els més necessitats, i als Serveis d’emergència, Policia, Guardia Civil, UME, Ajuntament, Institucions…

I VOLUNTARIS.

GRÀCIES, GRÀCIES, GRÀCIES

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.