Entorn: Figuera

Figuera (Ficus carica)

Agost, temps de figues!.

La figuera és un dels arbres més característics de fora vila en el nostre entorn. De fet, fins a l’establiment de les possessions a principis de segle xx la sembra d’un determinat nombre de figueres cada any, era una de les condicions que els senyors solien imposar als arrendadors de les seves finques.

Trescar tant el DCVB, veus figuera i figa, com el Cançoner popular, amb vuitanta entrades a figuera i quaranta a figa es pode considerar indicadors de l’abast i arrelament popular de l’arbre.

Darrerament, des dels anys vuitanta amb les anuals Festes des sequer a Lloret i Vistalegre i les publicacions derivades, així com amb l’aparició de “Les figueres de les Illes Balears” de l’apotecari llucmajorer Montserrat Pons i Boscana (2009) que, a més, disposa d’un camp d’experimentació amb més de 330 varietats a la finca Son Mut Nou s’ha posat en valor la importància i transcendència d’aquest arbre i producte tan habitual en els nostres camps.

Des de la nostra minsa experimentació, podem assenyalar que és arbre amb un alta capacitat d’adaptació, primer perquè es fa en diversos tipus de terreny i també perquè les arrels s’estiren fins a llocs insospitats per cercar humitat o llacor. I que no precisa de gaires cultius, no li agraden les podes fortes i es capaç de viure en terrenys no cultivats (a les terrasses de ses Sitges n’hi ha unes quantes de ben sanes que fa una quarantena d’anys que no han vist rella, tan sols desbrossadora).

Informacions:
Cançoner 2.0
Cançoner 2.0 (figa)
Festa des sequer
Herbari virtual
ses Sitges
Viquipèdia

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.