Banyarriquer

L’hivern passat durant la ventada que va afectar el nostre territori (no sé si es tractava de la Dana, la Glòria… tantes n’hi ha hagut darrerament que ja me tenen embullat) una de les nostres precioses alzines del bosquet que tenim a Son Vives va tombar de manera estranya. Va ser quan vam descobrir que estava perforada per aquest mal bitxo anomenat banyarriquer. 

 

Soca afectada que vam haver de tallar. A la imatge es poden veure les peculiars galeries que produeix la larva del banyarriquer per alimentar-se

Potser l’hagueu sentit anomenar si heu anat per Tramuntana on una plaga considerable d’aquests escarabats estan fent malbé els alzinars, per la qual cosa  la Conselleria té  en marxa una campanya de prevenció i trampes diverses per aturar-los (recordem que la Tramuntana és un dels nostres patrimonis més preuats). Idò se veu que aquest bitxo no només habita per allà.  O almanco a Son Vives també ha arribat.

Pel que he llegit ataquen a les alzines sobretot ferides, deixant-hi les seves larves dins, les quals durant uns dos anys s’alimenten de la seva soca, fins que es converteixen en escarabat i surten a aparellar-se. Però, si en tenen necessitat i no hi ha altres recursos, també poden fer malbé les alzines en bon estat. I aquí és on hi ha el gran perill… Per la nostra part ja hem actuat i en el mes de maig i juny (època d’aparellament) tant el meu pare com jo hem preparat unes trampes que promou la mateixa Conselleria d’Agricultura, molt senzilles i bones de fer, consistents a posar en una botella uns ingredients tan bàsics com  sucre, vi i sal. I, la veritat, per ara els resultats han resultat bastant esperançadors. En dos mesos hem agafat fins a sis exemplars d’aquest mal bitxo (2 femelles, que se reconeixen per tenir les banyes més llargues, i quatre mascles, de banyes més curtes). Això vol dir, pel que fa a la part positiva, que la trampa funciona (i a part agafa mosques i escarabats daurats verdosos), però, pel que fa a la part negativa, vol sir que la plaga ja està bastant estesa, si tants exemplars hem capturat.

Un exemplar de mascle i de femella capturats amb la trampa de la Conselleria

Esperem que basti i poguem erradicar aquesta plaga que fa malbé un dels meus racons favorits del a finca i que mon pare va començar a fer, amb molta bona previsió, ja fa uns 25 anys per tenir més ombra i frescor.

L’espectacular alzinar començat per mon pare ja fa 25 anys

 

Bon lloc per reposar-hi, fer la migdiada i una bona lectura.

Per acomiadar aquest article encara faré un darrer apunt que ve a demostrar, de nou,  que no se poden fer lleis des del centralisme sense tenir en compte, com aquí i en molts més casos, les peculiaritats de cada territori. És el cas que ens ocupa, ja que com a mallorquí, a pesar que també membre de la Unió Europea, me vaig quedar amb dos pams de nassos en llegir que el banyarriquer és ni  més ni manco que un escarabat protegit per la Unió Europea, segons la seva legislació. Sí, ho heu llegit bé. Pel que nosaltres és una plaga, per ells és un insecte que cal conservar i protegir.  Idò…

Trampa casolana amb la qual atrapam el banyarriquer

Altres insectes que hi queden atrapats

5 pensaments a “Banyarriquer

  1. El banyarriquer és un escarabat que forma part de l’ecosistema i fa la seva funció. Altres animals, com els picots, busque les seves larves i se n’alimenten. Si l’ecosistema és viu i funciona no hi ha animals bons i dolents

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.