Santoral, 4 de desembre

Santa Bàrbara. Sant Joan Damascè (segle vii-viii), prevere, doctor de l’Església. Sant Bernat, bisbe de Parma, cardenal. Santa Ada, verge. Beat Francesc Gàlvez, prevere franciscà i màrtir al Japó, nat a Utiel.

Bàrbara de Nicomèdia sembla que va viure entre els segles III i IV. No hi ha constància de l’existència real d’aquesta santa que és molt popular a Mallorca. Verge i màrtir és la patrona del ram dels carburants i dels artificiers, dels miners i dels campaners, invocada contra els llamps, patrona de Vilafranca.

Antigament quan hi havia tempesta es resava aquesta oració a la santa, una oració amb diverses variants:

­Santa Bàrbara va pel camp / amb la llum de l´Esperit Sant. / Santa Bàrbara, què feis aquí? / Tres ennigulats veig venir/ Un de trons i un de llamps / i un de molts espants, / agafau-los i dui-los / allà on no canten ni galls ni gallines / ni persones vives / ni mares que tenen infants.

Església de santa Bàrbara, a Vilafranca de Bonany.  https://www.plademallorca.net/

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.