Entorn: Herbes

Les reconegudes “Guia per a conèixer els arbres” i “Guia per a conèixer els arbusts i les lianes” de Francesc Masclans van ser d’obligada consulta al iniciar-se aquell primigeni grup excursionista del Club Card. El context era un altre. Fins passats uns anys l’Editorial Moll no encetaria els seus “Manuals d’introducció a la naturalesa”.

Tan important com el que es diu és el que no és diu. Arbres, arbusts, lianes…el comentari anterior deixa un immens espai buit, el de les herbes.

Ara, amb l’agricultura regenerativa i amb les noves aportacions de la ciència que evidencien que tot és relacionat amb tot, les herbes de fora vila agafen un protagonisme molts anys menystingut i bandejat com també ho són els petits insectes que resulten indicadors de la salut de la terra.

Passejar pels camins de fora vila en primavera, -sobre tot d’ençà que el Consell deixà de tirar verí per matar les herbes, molts anys considerades “males herbes”- és tota una simfonia de colors i perfums.
Més enllà, però, d’aquesta impactant i superficial percepció, les herbes, la “capa verda” resulta fonamental per a una necessària fotosíntesi.
Però, a més, cada una de les herbes resulta indicadora de la salut de la terra.

Així, i sols per citar les herbes de les imatges:
Els albons (Asphodelus) són indicadors de terrenys base compactats amb falta de matèria orgànica, de sols morts i susceptibles d’erosió
La mostassa borda (Sinapis arvensis) indiquen sols bases (Potassi, Magnesi i Calci) solubles, amb activitat microbiana reduïda i amb una potencial acció clorosant.
El fonoll (Foeniculum vulgare) és distintiu d’asfíxia del sol per encrostament superficial i terrenys compactats
Les margalides, sordonaies o coronàries (Chrysanthemum coronarium) també indiquen sols pobres, però en menor intensitat que les anteriors; amb més matèria orgànica i nitrits produïts per les pràctiques agrícoles o l’activitat humana.

Guaitar en mons desconeguts resulta apassionant i alhora frustrant, queda tant per aprendre!

Font: Gérard Ducerf (2018) “Les plantes bioindicadores”. Barcelona:PromoNature

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.