Platja de sa Coma, historia d’una injustícia (IX)

El diumenge 9 de juliol de 1995 la mort de cinc alemanys, tres d’ells de la mateixa família ofegats a la platja de Sa Coma es recordat com un diumenge negre dins la història de Sant Llorenç.

L’11 de juliol de 1995 es produeixen declaracions del Delegat de Govern i del Cap de Demarcació de Costes, tots dos càrrecs anomenats pel PSOE, en el sentit de llevar tota la responsabilitat al Govern Central pels fets produïts a la platja de Sa Coma amb la mort d’aquests cinc alemanys.

Al Ple urgent de dia 12 de juliol de 1995 convocat per millorar el sistema de radiocomunicacions i adquirir un vehicle per a la Policia Local, perquè no es tornin a produir les dificultats observades durant les operacions de rescat de les persones que es varen anegar a Sa Coma, el regidor

Sansó (PSM) manifesta que havia interpretat que la finalitat d’aquesta sessió seria debatre el tema de sa platja de Sa Coma i les declaracions als diaris del Cap de la Demarcació de Costes i del Delegat del Govern. Remarca que l’hi sap greu veure les declaracions i que l’Ajuntament no les contesti clarament. Sobre tot vist l’informe jurídic sobre el tema de la seguretat a les platges que diu:

La salubritat i la seguretat a totes les zones del municipi és obligació general de les Corporacions Locals. El que no exclou és que quan aquests llocs de concurrència depenen de persones que han obtingut un determinat sistema de gestió, es desplaci damunt elles una part de la responsabilitat en matèria de seguretat.

És obvi que la primera decisió en matèria de platges és de la Demarcació de Costes. El cas de Sa Coma, a més a més, afegeix l’evidència que Costes creu que pot atorgar la concessió contra el criteri de l’Ajuntament. Per tant, d’entrada és Costes que qualifica l’aptitud de la platja com a objecte de concessió i per tant es fa responsable de l’aptitud de la platja per a l’ús públic. Més encara, si es reconeix que Redo SA és titular d’una concessió de creació, regeneració o condicionament de la platja de Sa Coma. L’Administració Central i la Perifèrica de l’Estat haurien d’ésser conseqüents amb els seus actes.

Per tant, qui és el causant de la situació creada n’ha de suportar les conseqüències de tot ordre que se’n derivin. No és l’Ajuntament qui va desestimar l’argument que la concessió de la que és titular Redo SA no és de creació, regeneració o condicionament de la platja de Sa Coma i que està formada per causes naturals. Qui ho va desestimar va ésser la Direcció General de Costes.

Més per Sant Llorenç

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.