Salvador Galmés en el DCVB/12

Atès que, amb aquest programa la cursiva, per si mateixa, no destaca gaire, s’ha optat per posar-la també en negreta.

De l’entrega d’avui, particularment en voldria destacar dues entrades, una per considerar-la singularment galmesiana “Singlots reclosos per un coagulament de desconhorts”, d’aquelles que, si més no en una primera lectura., requereixen el diccionari a mà.

I des d’una perspectiva diguem-ne “de desenvolupament” , destacaria el cernut, la intensitat apagada per la distància, sempre recomanable, tant si parlam de pensaments com de sentiments.

cernut, -uda 2.adj. Tamisat; es diu especialment de la llum o del so que es perceben amb molta suavitat, amb la intensitat molt apagada per la distància o pels cossos interposats; cast. Amizado. Estridències cernudes per la distància, Galmés Flor 42.

clar,-a adj.:cast.claro. 2. adj.Que no és de color fosca. Vestia falda clara, Galmés Flor 83

clau l18. b) f.Allò que cal conèixer per a entendre una cosa; cast. Llave. Cercava la clau d’aquell geroglífic, Galmés Flor 141.

clavetejament m. Acte de clavetejar; cast. Claveteo. Martellades de clavatetjament de baul, Galmés Flor 107.

clerecia f. 2 f. Conjunt de clergues; cast. Clero. Mullant les absoltes de la clerecia ab llàgrimes, S. Galmés (Catalana, ii, 79)..

coagulament m. Coagulació. Singlots reclosos per un coagulament de desconhorts, Galmés Flor 100.

cobejable adj. Que es pot cobejar, que és digne d’esser desitjat; cast. codiciable, deseable. La trobà presa cobejable, y l’escullí ab predilecció, S. Galmés (Catalana, ii, 77).

concrecionar v. tr. Reunir en concreció; cast. Concrecionar. En concrecionar-se en formes grolleres, Galmés Flor 26.

coll III.m.Part d’un objecte que per la seva forma, situació o ús recorda el coll d’un animal. Especialment: ∥ 1. m.La part superior i més prima d’una botella, gerra o altre recipient semblant; cast. cuello, gollete Eren estrets de coll els gerricons, Galmés Flor 8.

combustible2. m. Substància capaç d’alimentar el foc; cast. Combustible Havia aplegats dos munts de combustible, Galmés Flor 55.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.