Salvador Galmés en el DCVB/13

De la proposta d’avui, potser se’n poden destacar alguns aspectes.

La manera de ballar dels dimonis llorencins, aleshores, a principis de segle, era “ab fexugor, però còmicament”. Per dir-ho amb termes actuals “a la manacorina”

Les correlacions metafòriques que utilitza: festes amb maternitat, puig amb conicitat perfecte…

I la frase més destacable potser seria “El fastidi constituïdor del fons de la nostra vida” pel que té de possible posicionament personal.

còmicament adv. D’una manera còmica, que provoca la rialla; cast. Cómicamente. Ballaven… els dimonis, ab fexugor, però còmicament, Galmés Flor 70.

concrecionar v. tr. Reunir en concreció; cast. Concrecionar. En concrecionar-se en formes

conferir.—III. Refl. o intr. Acudir, anar (a un lloc), presentar-se; cast. personarse, acudir. La vèyeu més activa… y prest conferia al cementeri, S. Galmés (Catalana,

condonança f. Semblança entre dues coses (Mall.); cast. Parecido. Jo trob en les festes majors certa condonansa ab la maternitat, Galmés Flor 78.

condret,-eta adj. 1. adj.Que no té defecte físic; cast. normal, entero. No quedava fruyta per un remey, ni arbre condret, Galmés Flor 6

conicitat f. Qualitat de cònic; cast. Conicidad. El Puig-agut, d’una conicitat perfecta, Galmés Flor 74.

coniforme adj. Que té forma de con; cast. Coniforme. Se’n despenjà una màniga coniforme, Galmés Flor 127.

consistència f.: cast. Consistencia. 1. f.: Fermetat, solidesa. Tot se reduïa a una mica més de plenitut y consistència de formes, Galmés Flor de cart, 83.

constituïdor, -ora m.i f. Que constitueix; cast.constituidor, constitutivo. El fastidi constituïdor del fons de la nostra vida, Galmés Flor 94.

contendent m. i f. Combatent; el qui pren part en una lluita o disputa; cast. Contendiente. Començava la brega ab pinya perhom de dos contendents, per via de proemi, Galmés Flor

(Imatge d’arxiu de Card.cat)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.