Salvador Galmés en el DCVB/16

Alguns estudiosos assenyalen que les errades no existeixen. Al fer una cosa es fa, tothom la fa a consciència, després amb el pas del temps, es veurà si el que s’havia fet era encertat o errat.

Va ser així que em vaig adornar que m’havia errat. No havia fet correctament  el “copiar i enganxar” de les paraules, per això vag donar per acabada la lletra “C” quan encara no ho era. Vet aquí el serrell que havia quedat.

Si hagués de destacar alguna idea segurament em decantaria per les galmesianes ·”cruya vilentament el cor” i “olivera que el mestral esbranca”.

Cruia f ∥1.f.Cadascun dels dos platets quadrats de ferro, amb els cornalons aprimats en angle agut formant bec, que serveixen de recipients a l’oli i són les peces principals del llum de ganxo (Mall., Men.); cast. Candileja (la cruia de dalt), crimela (la de baix). Llum de cruia de cruies: el llum de ganxo (Mall.); a Menorca se diu llum amb cruies; cast. Candil.A la fosca claror del llum de cruya, devall el sequer, en mitx de la bulla de les figueraleres, Galmés Flor, 47

Cruiar v. ∥ 1. tr. Obrir formant crui (Mall.); cast. rajar, resquebrajar.a) tr. Fig. Se donaren el darrer adéu, l’adéu qui cruya violentament el cor, qui’l trenca, Galmés Flor de cart, 105.

Cruixidor, -ora adj. Que cruix; cast. Crujiente. Se departiren ab estellament cruixidor, com una olivera que’l mestral esbranca, Galmés Flor, 105.

Cuculla (o cucuia). 3. f. Cim agut de muntanya (Mall.); cast. Cumbre. Les cuculles de la serra del Nort aparexen, Galmés Flor de cart, 119

Cuitor, -ora adj. fig. Frissós, que fa les coses de pressa o abans del temps oportú, o vol que les hi facin (Mall.); cast. Precipitado. Abans d’acabar completes, cuytors y frissosos, calaren foc a un’ angospa de borres en el centre del quadrat, Galmés Flor, 55.

Culte, culta 2.adj. Propi de la cultura; cast. Culto. Emprant mots cultes, Galmés Flor, 62.

Curvar v. tr.Corbar; fer corb; cast. Curvar. La ginya’s curvava en una gran torsera, Galmés Flor de cart 109.

(Imatge de la Mediadeta de card.cat)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.