Salvador Galmés en el DCVB/23

Totes les entregues d’aquest recull que el DCVB mostra de referències a Salvador Galmés, resulten, al meu entendre sucoses per diversos motius.

D’una banda hi apareixen “mots perduts”, com és ara “marxando”, rugall. bronidissa…

També la riquesa i plasticitat de les seves descripcions “…aquells peus negrosos, negrencs…de dits escampats”. “…feixos de raigs taronjats…”

I també, adesiara, la mostra del seu sentir espiritual: “La reverberació més perfecta de la Divinitat, o sia, la vida humana”

distintament (ant. Destintament). Adv. D’una manera distinta; cast. distintamente. ∥ 1. adv. De diferent manera Com làmines d’aygua distintament denses, Galmés Flor de cart, 25.

dit m.: cast. Dedo.1. m.: Cada un dels membres llarguers amb què acaben les mans i els peus dels animals vertebrats, fora els peixos. Eren de veure aquells peus callosos, negrencs…, de dits escampats, Galmés Flor de cart, 7.

divergent adj. Que divergeix; cast. divergente. El sol se ponia… escampant fexos de raigs taronjats en fuyta divergent, Galmés Flor 48.

divinitat f.: cast. Divinidad 3. f.: L’ésser diví; Déu. La reverberació més perfecta de la Divinitat, o sia, la vida humana, Galmés Flor de cart, 34

doctoralment adv. D’una manera doctoral, de persona molt docta, o que pretén d’esser-ho; cast. Doctoralmente. El marxando parlava doctoralment, Galmés Flor 111.

dolentot, -ota adj. Intens. De dolent. Tots són uns!… Dolentot!, Galmés Flor 106.

dolorit, -ida adj.: cast. Dolorido. 1.adj.:Que pateix dolor (físic). Posant-se les mans a la víscera dolorida, Galmés Flor 40.

dominador, -ora adj. Que domina; cast. dominador. Ab un esfors dominador de sa voluntat, Galmés Flor de cart, 64.

dona f.3. f. Persona del sexe femení que ja ha arribat a la pubertat (per oposició a nena o nina); cast. Mujer. Ab lo desenrollament prematur de la dentadura, llavis o brassos, com parts de dona empeltades tropell-tropell sobre un cos de nina, Galmés Flor de cart, 20.

dòrmer v. Intr., dialectal, per dormir (Mall.). «Si anau devers Son Soler, | comanau-me molt En Corme, | que no puc menjar ni dòrmer | que no l’haja vist primer» (cançó pop. Mall.). Ala, ala; a dorme falta gent!, Galmés Flor 91.

dormir v.: cast. dormir. ∥ 1. v.: Estar una persona o animal en l’estat de repòs caracteritzat per la suspensió de la sensibilitat i d’altres funcions vitals Dormir la sesta: fer migdiada, dormir durant les hores immediates al dinar. No s’oïa més que l’apagada bronidissa dels insectes com lleu rugall de la natura dormint la sesta, Galmés Flor 20.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.