Recordava haver llegit un article d’en Guillem Pont sobre el tema, però fins que no hi ets davant no n’ets del tot conscient. I ha estat avui, quan en una excursió familiar fins al Gorg de ses Planes, he comprovat in situ la repoblació de crancs americans a la zona. I n’hi ha a voler…
He aprofitat per jugar-hi amb les nines i fer-ne alguna fotografia per saber del que estam parlant. A simple vista semblen com llagostes d’uns 5-10 centímetres i si camines vora l’aigua veus com se mouen i s’amaguen davall les pedres. I si els atraques un bastonet s’hi afuen amb agressivitat (així que alertau les mans, a pesar que segurament només facin un pessic, com els crancs de mar). En Guillem demana al seu article si degueren sobreviure a la torrentada, idò segurament sí. Pel que he pogut llegir en un article de la tenen fàcil repoblar sistemes aquàtics i fins i tot sobreviuen amb sequera uns mesos. A més, és una espècie invasora introduïda des d’Amèrica ja als anys setanta a Espanya per qüestions culinàries i per esquer de pesca.
La gran pregunta seria des de quan, però, hi són i com han arribat aquí? La primera pregunta no la sé. Just puc dir que a la dècada dels 80 no me sona que n’hi hagués, quan jo hi anava a jugar amb la bicicleta. Sí que record alguns granots o calàpots, ara bastant absents de la zona ja que precisament aquesta espècie invasora les desplaça del seu hàbitat i fins i tot se’n menja les cries (enllaç a l’article de la Societat Catalana d’Herpetologia). La segona pregunta… no m’estranyaria que algun humà indecent al qual li sobrava el cranc per esquer el tiràs allà, o pitjor encara que li tirassin aposta per tenir-ne per agafar. A mi, personalment, me fan poca agafera, però si algú els vol per menjar o d’esquer de pesca n’hi ha a voler i de passada faríeu un favor a l’ecosistema llorencí. En aquest sentit, potser estaria bé que des de Medi Ambient de l’Ajuntament se fes alguna cosa per eradicar aquesta espècie o donar-ne compte al COFIB perquè hi faci alguna actuació. A nivell personal, en Guillem Pont ja va donar-ne part al 2020 al Servei de Protecció d’Espècies, que van agrair la informació i assenyalaren que “inclourien la cita en el Bioatles”. Més enllà d’això pareix que han fet poca cosa més…
Vos deixo algunes fotos del cranc americà:
He vist que s’introduïren per s’Albufera primerament i després arribaren a altres zones, com Capdepera. Potser idò també per comunicacions fluvials aquests bitxet s’hagi estès
En Jaume Barbot m’indica que fa una quinzena d’anys ja hi eren ja que en va fer un treball amb un professor a Batxillerat