Parenòstic mallorquí. 31 de desembre

Dia 31 de desembre es celebra a Palma la Festa de l’Estendard, coneguda també com Festa de la Conquesta  i més popularment com La Colcada perquè es recita un poema de Pere d’Alcàntara Penya que duu aquest títol. És la festa nacional més antiga d’Europa. El cronista Ramon Muntaner la va veure per primera vegada l’any 1286 quan va venir a Mallorca per anar a la conquesta de Menorca, quan només tenia 21 anysCommemora la conquesta de Mallorca duita a terme pel rei Jaume I que entrà a la Ciutat de Mallorca el dia 31 de desembre de 1229, guanyant aquesta terra als sarraïns que l’habitaven, enguany fa 785 anys.

El darrer dia de l’any és el dia de l’home dels nassos. Aquest dia surt a rotllo una persona que té tants nassos com dies té l’any. Es fan els preparatius per rebre l’any nou. Es solen preparar sopars molt sofisticats i elaborats, s’organitzen balls de festa, es posen els rellotges a l’hora en punt i es prepara el raïm, una tradició que ha complit poc més d’un segle, quan els viticultors, embafats per l’excel·lent collita de raïm que havien tengut varen dir: senyors, el raïm porta sort i se n’ha de consumir la nit de Cap d’Any. Fenomenal. Varen instaurar el costum.

“Menjar raïm per Cap d’Any porta diners per tot l’any.”

Dia 31 es celebra la festivitat de Sant Silvestre. Sant Silvestre és el déu selvàtic, Silvà, fecundador dels boscos .

En algunes contrades consideren aquesta nit com la festa major de les bruixes:

“Per Sant Silvestre, entren les bruixes per la finestra.”

El darrer dia de l’any és el dia indicat per fer el calendari de la ceba.  El dia 31 de desembre a les 12 de la nit, es preparen 12 talls de ceba, un després de l’altre, amb la pell i tot. Cada tall de ceba correspon a un mes de l’any, el primer tall correspon al gener, el segon al febrer, etc. Aquests talls es deixen a la serena durant aquesta nit amb una mica de sal damunt de cada tall. L’endemà al matí ja se’n pot fer la lectura: Els talls de ceba en què la sal ha quedat desfeta, correspondran als mesos plujosos. Els talls en què la sal no s’ha desfet, correspondran als mesos secs. Els talls de ceba que la sal s’hagi desfet a mitges serà semisec, o semihumit.

Molts d’anys!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.