Món: boca/boques de formiguer

Fa ja anys que tenc a ca meva, a la carrera de terra, on no es llaura mai,un formiquer d’aquestes formigues negres que traginen grans.

No sé si a l’hivern tapen la boca del formiguer o si l’obrin durant el dia. El que si sé es que a l’estiu solen obrir una sola boca per on entren i surten les formigues. També sé que si ha de ploure, en poc temps la tapen.

Ara estem a principis de novembre i només aquest més ja ha plogut, en aquest indret, més de 80 l. Es pot veure, ara, la boca del formiguer amb mes de quaranta forats d’entrada. Tal vegada ho fan per controlar la temperatura i humitat. ¿Quins mecanismes bioquímics fan fer aquestes variacions? Segurament seran semblants als nostres, mecanismes que ens  fan sentir pena, amor, ràbia…

Imatges del formiguer amb una i moltes entrades. La referència, cercle grog de la segona imatge, és una pilota de tennis.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.