Entorn: Fenàs de marge

Amb la veu fenàs l’herbari virtual de la UIB mostra set varietats d’herba de fulles i tiges allargades semblants a les de la fotografia. Per la situació, lògica i característiques diria que es tracta de fenàs de marge (Brachypodium phoenicoides) també nomenat festuca, però no n’estic del tot segur.
A la vegada, el Pare Bonafè en la seva “Flora de Mallorca” de Brachypodium en mostra unes onze varietats. La concreció fuig, idò de l’abast d’aquesta ressenya.

D’altra banda, pel tema que m’agradarà enfocar, el tipus de fenàs no és del tot significatiu.
L’atenció es centra en la variabilitat de la naturalesa. Segons condicions físiques com temperatura, humitat, tipus de terra, època de l’any…en un mateix indret hi poden comparèixer vinagrella (com passava anys enrere), cama-roges, fonoll, fenàs…
Enguany, ara mateix, ens ha tocat el fenàs. Les vores dels camins en van ben servides!
(Per un moment, rere “naturalesa” havia estat temptat d’escriure allò de “sense intervenció de l’home”, però conscient de que no és possible la no intervenció vaig defugir de tal temptació)

Al contemplar i descriure la naturalesa haurem d’aplicar, idò, patrons flexibles. El conreu dels ametlers en pot ser un altre clar exemple. Els paisatge que coneixem avui ha variat en relació al paisatge que hi havia fa quaranta anys, i encara molt més si el comparassim amb el que hi havia va tres-cents o cinc-cents anys,
Ja ho deia Heràclit molts abans de l’any 0 de la nostra època: “tot es troba en canvi continu”.

Informacions:
Herbari vitual/Fenàs de marge
Viquipèdia/Brachypodium
Menuda natura(Festuca arundinacea)

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.