Salvador Galmés en el DCVB/3

D’aquesta tercera entrega, malgrat es mostrin paraules en desús o ben poc usades,  en voldria destacar dues, per a mi ben desconegudes: adondar i afrós. Com bé es veurà, la riquesa lèxica de Mn. Galmés, a més d’un dels motius  de la present secció, serà una constant.

Avui, però, voldria enfocar el “Per afegitó”, molt usat en la parla llorencina del segle passat.

adondar per extensió, Acomodar-se en un lloc estret, adaptar-s’hi amb esforç. Una vella, casi seca… s’adondà dins l’encletxa formada entre un marxando gros y una dona polenta, Galmés Flor 110.

afartament m. Acte i efecte d’afartar; cast. saciedad, hartazgo. Sòmits plens de vagarositat sugestiva qui allunyava l’afartament y les embriagava de novitat, Galmés Flor 49.
afegir 6. Afegir-se es bocí(Mall.) aturar-se la bocinada en la gargamella, sense poder acabar de passar ni tornar arrera; cast. Atragantarse. Casi no tastà res: el bocí se li afegia a la gargamella y no més passava a forsa d’aygua, Galmés Flor 120.

Per afegitó: a més del que s’ha dit, per completar-ho, per més acabar-ho. Tenia un molí de vent, ab sept o vuyt quarterades de terra, y per afegitó era ben considerat, Galmés Flor 53.

aferrarv. b) Pendre bé un empelt en una planta. Era un peu vell aon l’empelt d’un’amor jove no hi aferraria, Galmés Flor 53.

afiançar v. tr.Posar-se el fusell obliquament, agafant lo amb les dues mans davant el cos, de manera que la culassa vingui damunt la cuixa esquerra i el canó a l’espatla dreta. Un centinel la ab l’arma afiansada anava y venia automaticament, Galmés Flor 120

afiblonat,-ada adj2. Com un fibló, movent-se cap envant amb gran rapidesa; cast. Disparado. Ab la fúria espaumòdica d’un tremolí afiblonat, Galmés Flor 147

afluixar.intr. Minvar de força o d’intensitat. La tronada afluxava y s’allunyava, Galmés Flor 166

afrós,-osa adj.Horrorós. Se veya xuclada dins la gola afrosa de la serpent, S.Galmés (Catalana,ix,188).

agosarament m. Qualitat d’agosarat; cast. Osadía. Per que l’agoserament y l’ironia fossen més intensos, Galmés Flor 9.

(Imatge de Google. Posar mija fulla de lletuga sobre la carn i el formatge és un afegitó)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.