Salvador Galmés en el DCVB/17

Encetam la lletra “d” amb una tanda de 10 paraules (i frases de Salvader Galmés)

Com gairebé sempre bona part de les frases, a més de mostrar l’ésser galmesià són per al record. Si avui n’hagués de destacar una seria aquesta:  “La jove queya en desfici… cremant-se afanys d’esser esclava d’amor en una dedició absoluta de sos pensaments y afectes al amat”

damunt. Indica aproximació numèrica o de temps; cast. sobre, a eso de. Demunt mitx-dia tot estava a punt, Galmés Flor de cart, 15..

debategar v. 2. v. Intr. Batre una porta o altra cosa moguda violentament; cast. Batir. Una ratxa de mestralada féu debategar la porta del corralGalmés Flor de cart, 157.

dècima f. ∥ 1b) f. Moneda equivalent a una desena part d’un real (Mall.). Els pagesos mallorquins encara compten en dècimes: «dues dècimes» són una moneda de cinc cèntims de pesseta; «quatre dècimes» són la moneda de 10 cèntims. Pagaven una dècima perhomGalmés Flor de cart 151.

decisiu, -iva adj. Que té força per a decidir; cast. Decisivo. Una pinya somerina era el recurs suprem, l’argument decisiu, encara que poc freqüent, Galmés Flor de cart 33.

dedició f. Acte de donar-se sens condicions; cast. dedición, entregaLa jove queya en desfici… cremant-se afanys d’esser esclava d’amor en una dedició absoluta de sos pensaments y afectes al amat, S. Galmés (Catalana, ix, 7).

definitivitat f. Qualitat de definitiu; cast. definitividad. L’idili… tenia un fons de boyra…; axò causava an els dos joves cert anhel de definitivitat, de consumacióGalmés Flor 52.

degotar v.: cast. gotear. ∥Deixar caure un líquid a gotes—b) tr. (regint com a complement directe el nom del líquid que es deixa caure a gotes) El cor li degotava sang, Galmés Flor 104.

delicadament adv. D’una manera delicada; cast. delicadamente. vo. Rebassà delicadament una de les fulles, Galmés Flor 30.

deliciosament adv. D’una manera deliciosa; cast. Deliciosamente. Sa estimada… li mitx-rigué deliciosament, Galmés Flor 71.

demacració f. Magror extremada; cast. Demacración. Sos ulls de mora… feyen ressaltar la demacració del rostre qui encara servava vestigis d’una gran bellesa, S. Galmés (Catalana, ii, 77)

Imatge de Google

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.