Salvador Galmés en el DCVB/9

Continuam amb la lletra “b”  les entrades galmesianes.

D’aquesta entrega, en voldria destacar dues coses. Una, no sempre les paraules que usa Galmés apareixen en el “Normatiu” (casos de “boada”, “boirositat”, “bon-jesús”…).
En el sí del DCVB les referències a Galmés  fan part d’una tira de referències, però d’altres n’és referència única.

L’altra, el declivi de les avellanes. Galmés fa referència a les “clovelles d’avellanes bocinetjades”. Em porta al record de les “avellaneres”, persones que, en el Sant Llorenç preturístic i en dies de festa major paraven taula per vendre, entre altres coses, avellanes i torrons. Un dels molts costums perduts.

baldana f 1.fLa perifèria o superfície exterior d’una cosa (Mall.) La part exterior del brancatge d’un arbre o d’una mata (Mall.). Ses baldanes: la fruita que està a les branques més foranes i baixes d’un arbre;—la part de brancam que penja damunt una propietat veïna d’allà on està l’arbre (Campanet, Artà, St. Llorenç des C.). Pellucant les baldanes d’una figueraGalmés Flor 127

baldragues ∥ 1. f. pl. Calçons molt amples que duien els pagesos antics (Mall.). Vestit ab baldragues verdesGalmés, Flor 69

baulaf.1.f.ant.Peça llarguera de ferro o d’altra matèria resistent, que per un cap va clavada a una fulla de porta o de finestra i per l’altre cap s’encaixa amb una altra peça travadora situada en l’altra fulla o en la paret, de manera que la porta quedi closa en fort; cast.falleba, pestillo…./7  f  Participació d’una direcció en un vent, sense esser ben neta la dita direcció (Mall.). «Es vent és grec amb baula de tramuntana». Se mogué vent, ab baula de Gargal, Galmés Flor.

boadaf.1.f.Cambreta situada part damunt el forn de pa i coberta de volta, dins la qual hi ha una gran calentor, i que serveix per posar-hi el pa pastat o les coques perquè tovin aviat (Mall., Men.); cast.alcabor. S’alsaven bavarades de xafogor enervant com una inmensa boada de forn, Galmés Flor 19.

bocinejar v. tr. Fer bocins d’una cosa; cast. despedazar, desmenuzar. Les clovelles d’avellanes bocinetjadesGalmés Flor 78.

boirositat f. Qualitat de boirós; cast. Nebulosidad. Com concentracions d’una boyrositat sec-sonorosaGalmés Flor 61.

bolcalls m. pl. Conjunt de vestits i faixes que du un infant petit; cast. Pañales. S’era desferrat ab los bolcalls de sa infantesaGalmés Flor 50.

bondadosament adv. Amb bondat; cast. Bondadosamente. Foy, posa-le-hi!—contestà bondadosamentGalmés Flor 155.

bon-jesús m. 2. m.Déu nostre Senyor (Mall., Men.). El Bon-Jesus e-hu ha volgut axí, Galmés Flor 111

braçada f1. f. Moviment del braç; cast. Brazada. A cada braçada… hi llenegava la trunyellaGalmés Flor 21.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.